Image Alt

Blog

2024-06 Saint-Pierre Albigny – Franse Alpen

Dit jaar voor het eerst 3 weken weg naar de Franse Alpen en wel het plaatsje Saint-Pierre de Albigny. De reis hebben we in 2 dagen gedaan, rustig op ons gemak.  

 

Dag 1 

De Franse Alpen is een kleine 1100 km vanuit Huizen, dus we hebben besloten de heen en terugreis met een overnachting te gaan doen, alles op ons gemak. Op de heenreis hebben we een overnachting in het stadje Langres geboekt. Dit is een vestingstad, omgeven met een stadsmuur, werkelijk rondom de hele stad. Wij hadden een B&B geboekt vlak achter de muur in de oude binnenstad van Langres.  

Dag 2 

Op weg naar het doel ons huisje het huisje Gite du Porche in Saint-Pierre de Albigny. Een geweldig huis uit de 17e eeuw. De eigenaren hebben daar een groot huis en een deel daarvan verhuren ze. De binnenkant is gemoderniseerd, maar alle oude kenmerken zijn bewaard gebleven. Zo is de binnenkomst een poort met keien uit dezelfde 17e eeuw (zeggen ze), maar ook de deur naar het huisje is van dezelfde tijd. Ruim van opzet (80m2) en je waant je gewoon een paar eeuw terug. 

Dag 3 

De eerste dag hebben we besteed aan rustig aan doen en het dorpje Saint-Pierre de Albigny te bezoeken. We moesten zeker 100 meter klimmen om het dorpje te bereiken. Zoals altijd in de dorpen die wij gewend zijn te bezoeken zijn alle ramen potdicht. Dat zorgt er voor dat de warmte buiten blijft. Deze dag was het 23 graden, maar het is zo warm, waarschijnlijk omdat we toch 1000 meter dichter bij de zon zijn.  

Dag 4 

Via de wandelapp AllTrails hebben we een route uitgekozen die ons naar een mooie waterval leidt, namelijk de Waterfals of the Cirque de Saint Meme. Dit is een prachtige wandeling die naar de bron van de Guiers-Vif leidt. Je komt langs gehuchten om uiteindelijk bij de waterval uit te komen. Het was best een uitdaging met al die keien, maar zeker de moeite waard. 

 

 

 

Dag 5 

Deze dag wilden we richting de Mont Blanc rijden en hebben via All Trails een route gevonden. Deze route bleek valkbij het startpunt geblokkeerd te zijn. We konden er dus niet naar toe. We zijn dan door het skigebied Les Saisies (Col de la Lezette) gelopen. We zaten daar 2000 meter hoog en konden goed de eeuwige sneeuw richting de Mont Blanc, Beaufortain en Val d’Arly zien.  

Dag 6 

Dit was een rustdag en hebben lekker zitten lezen, puzzelen of wat anders gedaan. 

Dag 7 

Een nieuwe wandelroute lag in het verschiet, namelijk in de buurt van Aix-les-Bains, in het gebied Savoie. Deze uitdagende wandeling over lossen grote keien en steile hellingen in zeker de moeite waard. Je wordt getrakteerd op mooie uitzichten richting het Lac du Bourget. Geweldig om mee te maken. 

Dag 8 

We hebben weer een rustdag gehouden. De temperatuur was 29 graden, maar hier leek het wel 35 graden. Je kan dan ook niet lekker lopen en dus rustig aan doen. 

Dag 9

 9 Vandaag wilden we een grote stad bezoeken en wel Gronoble. Deze wereldstad heeft in 1996 de Olympische Spelen georganiseerd en dat werd je dan overal wel aan herinnerd. Het was inderdaad een geweldige stad. Niet al te veel historische gebouwen, maar het hoogtepunt was de kabelbaan naar de Fort de Bastille. Een belevenis op zich, je gaat een paar honderd meter omhoog om daar van het mooie uitzicht over Grenoble te genieten. 

Dag 10 

Vandaag zijn we gaan lopen vanuit het huisje naar Lac de Carouge. Dat is een bassin dat het water vanuit de bergen opvangt, waar recreatie plaats vindt. Het wordt mooi onderhouden. Het bassin voert zijn water dan weer af aan de rivier de Isere, wat uiteindelijk weer in Gronoble uitkomt. 

Dag 11 

Via All Trails wandelapp hebben we een route uitgekozen in een wat meer toeristische omgeving, namelijk Annecy. Het plaatsje ligt een het gelijknamige meer Lac d’Annecy. Het hele meer heeft een 42 km lange promenade. Dat hebben we natuurlijk niet gelopen, maar het korte stukje bij Annecy was voldoende om dit te beleven. Het stadje Annecy noemen ze ook wel het kleine Venetie. De binnenstad ligt voornamelijk aan de uitlopers van het meer. 

Dag 12 

Vandaag zijn we richting een dichtbijliggende burcht gereden, genaamd Chateua de Miolans. Deze burcht dateert uit 1016 en heeft tot ver in de 17e eeuw dienst gedaan als kasteel. Daarna niet meer. Op dit moment is het een monument. 

 

Dag 13

Het was even rijden naar de Boucle des Dorons. In de buurt van Bride-les-Bains in de Savoie. Een geweldige route langs de rivier de Dorons. Wat een snelheid heeft deze rivier zeg, waar komt al het water toch vandaan, de sneeuw in de bergen moeten toch een keer gesmolten zijn, maar nee. Een uitdagende route met een mooie loopbrug en smalle wandjes. Aan het einde een steile klim, maar met een traktatie van een mooi sneeuwlandschap.

 

Dag 14

Een dagje rust.

 

Dag 15

We zijn op zoek gegaan naar een nieuwe omgeving, namelijk zo dicht mogelijk bij de Mont Blanc. We gingen naar het natuurgebied Le Sentier des Aprlieres. Dit gebied wordt goed onderhouden. Het is een moerasgebied en men heeft dit recreatief gemaakt door de wandelpaden te voorzien van vlonders, maar ook de dikke wortels van de bomen maken een natuurlijk wandelpad. Het natuurreservaat heeft Les Saisies. Je ziet een biodiversiteit met zijn boreale flora. Onderweg kwamen we de grootste zure mosveen in de Alpen tegen, dat zich al 10.000 jaar langzaam opbouwt. We hebben ook de vleesetende Drosera plant gezien, deze plant voedt zich met insecten.

Dag 16

Een dagje rust

Dag 17

Een plek dat we nog niet bezocht hadden is de zuidkant van het Lac de Annecy. Via AllTrails hebben we een mooie wandelroute gevonden: het natuurreservaat Bout du Lac. Dit is het laatste grote watergebied aan de oevers van het Lac de Annecy. Je bent daar getuige van de evolutie van het milieu in de afgelopen 20.000 jaar en het ontstaan van eht meer van Annecy.

Het heeft een wandelpad dat illustreert verschillende aspecten van de geschiedenis van het natuurreservaat. De middeleeuwse toren van Beauvivier, die met instorten werd bedreigd, is gerestaureerd en omgebouwd tot observatorium.

Dag 18

We wilden vandaag naar de “Col de Lépine” gaan, maar wat een weg zeg, nog geen 5 minuten voor het einde dorsten we niet verder. De hoogte links en de afgrond rechts en dat op een bergweg waar je met 2 auto’s niet kan passeren. Op een moment stond er een bestelbus en we moesten er rechts lang met een diepe afgrond van 1000 meter. We zijn langzaam achteruit gereden (een paar bochten) tot er een iets breder stuk weg was en ik ben dan gaan draaien in 10x. Wat een opluchting dat dit gelukt was. Toen zijn we het stadje Chambery maar in gegaan en ergens lekker wat gedronken tegen de schrik.

 

 

Dag 19

Het wordt vandaag 33 graden en op 1000 meter hoogte is dit nog veel warmer. We hebben als laatste dag in de Alpen wat verkoeling uitgezocht met een wandeling in de bossen. Het gemakkelijke en voor de hand liggende pad bracht ons over de grens uit 1882 die Frankrijk (blauwe kant) scheidde van Savoye (rode kant), gemarkeerd door markering nr. 41.  Na een paar minuten lopen kwamen we op een open plek de imposante noordwand van de Granier..  Bij het meer getuigt de slimme, licht glooiende route van de zware lasten die op de rug van een man of een paard moesten worden gedragen.  Het werk van de kolenbranders verteld op panelen naast de imposante potten die in de jaren veertig als kolenoven dienden.

Dag 20

De laatste dag voor ons vertrek naar Metz. Een dag inpakken en rustig aan doen.

Dag 21

Na 500 km rijden zijn we aangekomen bij onze B&B in het plaatsje Metz. De B&B lag aan de rand van Metz en heette “B&B Le Patio”. De indeling was slaapkamer, woonkamer, badkamer en een patio. Deze patio was ongeveer 4×4 meter en stond vol met mooi planten en bloemen plus een zitje. We hebben daar heerlijk in de zon gezeten met een drankje. De volgende dag na een heerlijk ontbijt met super croissants en 4 soorten jam op naar huis (de laatste 500 km). We kijken terug op 3 mooie weken.

 

Ans en Henk

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on