Image Alt

Blog

2020-07 Titmaringhausen en Bad Berleburg in de Eifel

Een paar maanden geleden hadden we besloten Hoch Sauerland te bezoeken. Dit keer niet in een vakantiehuis, maar in een appartement. We werden getrokken door de tekst: “idyllisch gelegen appartement met balkon in een traditioneel dorpje”. Nou dat was het ook, maar zeker niet negatief bedoeld.

 

Op zaterdag 11 juli vertrokken wij met een vol bepakte Fiat Panda naar het idyllisch gelegen dorpje Titmaringhausen. Dit keer besloten we de reis niet 2 x te wisselen als bestuurder, maar 4 keer. Dit was echt een eye opener. Je komt niet vermoeid aan op de locatie. We reden het dorpje binnen, geen mens te zien. Eerst nog zoeken waar is het appartement, maar kwamen er snel genoeg achter, het kon ook niet anders in een dorp met 180 inwoners. Eens waren het er 220, maar door vertrek van (waarschijnlijk jongeren) naar drukker gelegen gebieden is het dorp gekrompen naar 180 inwoners.

Ons appartement (een soort studio met kitchenette en een living ruimte) lag precies in het midden van het dorp aan de straat Am Wendeplatz. Dit was het middelpunt van het dorp. Op het balkon konden we alles zien wat er gebeurde. We voelden ons er direct thuis, thuis in het vreemde. We gaven al snel mensen namen op wie ze leken. De kerk van het dorp (50 meter afstand) luidde elk uur en half uur haar klokken, maar ….. elke ochtend om 06.00 uur en in de avond om 19.00 waren meerdere klokgeluiden hoorbaar, namelijk 3×3 extra met daarachter een gerinkel van diverse klokken door elkaar wat op een soort liedje leek. Navraag leerde ons dat dit waarschijnlijk uit het katholieke geloof kwam, maar dat weten we niet zeker. In ieder geval zagen we geen toestroom van mensen op de zondag naar de kerk. Dus het geloof was daar wat minder.

Onze plannen waren helder. We wilden zo min mogelijk reizen en zoveel mogelijk wandelen. Henk had de app “Wikiloc” geïnstalleerd om dit uit te proberen. In een woord geweldig. Een pracht ondersteuning die je kan helpen de mooiste wandelroutes te vinden en makkelijk te lopen. Eigenlijk kan je niet verdwalen, maar dan moet je batterij van je telefoon het wel uithouden. Maar ook daar hebben we weer een oplossing voor: de powerbank.

Ben je een fan van wandelen, dan blijft Sauerland toch een mooi gebied bij uitstek. Mooie glooiende heuvels met af en toe grote jongens van bergen er tussen. We hebben in deze 6 dagen 4 mooie routes gelopen. De Küstelberg route van 10 km, De Stryck route van 11 km, De höhe Pöhn van 11 km en een route bij Düdinghausen. Alles bij elkaar 42 km gelopen. We zorgden er voor dat we dagelijks voor 16.00 weer in het appartement zaten voor een heerlijke borrel waarbij we konden nagenieten van de mooie wandeling en wat we al niet allemaal hebben beleefd. Met name de Stryck route was er een die een gemiddelde snelheid had van 2,7 km per uur met een hoogte verschil van 270 meter. Hierbij zaten stijgingen tot wel 40% in de bossen op kleine glibberige paadjes, maar we hebben dit allemaal doorleefd. We waren eigenlijk best wel trots op onszelf. De Küstelberg route was mooi vanwege zijn hoge top van 911 meter. Alles bij elkaar geweldig.

Nog een leuke anekdote was dat wij alle levensmiddelen van huis hebben meegenomen, maar door onbekende oorzaak te veel vlees meegenomen. We nemen dan vlees ingevroren mee. Ja, dan heb je toch wel een probleempje, want toen we aankwamen had de koelkast geen vriesgedeelte, terwijl dit wel in de beschrijving stond. Wij dus klagen bij Air B&B. Ze hebben het goed opgelost door ons een vergoeding te geven. We hebben de koelkast maar op zijn hoogst gezet, wat bleek, alles bevroor. Niet te geloven, we hadden dus eigenlijk toch een vriezer. Zelfs de chocomel was bevroren. Maar het was voor ons wel een oplossing die goed uitkwam.

M.b.t. corona, we kwamen met de wandelingen niet meer dan 10 personen tegen. Wat wil je nog meer. Al met al leuke dagen gehad. Na deze 6 dagen zijn we doorgereisd 60 km zuidelijker naar het plaatsje Wingeshausen bij Bad Berleburg waar we onze vrienden troffen om daar nog eens 4 dagen door te brengen. Zie onze volgende blog.

We hadden afgesproken bij het huisje in Bad Berlegburg met Harry en Joke. Wij hebben eerst nog een heerlijke wandeling gemaakt in de omgeving. Om 15.00 uur hadden we afgesproken met de eigenaar en ook Harry en Joke waren er om die tijd. Het was een geweldig huis met een super mooi uitzicht. We zijn hier nog een aantal dagen gebleven en hebben met elkaar een dag Bad Berleburg bezocht (was Harry al eens eerder geweest met zijn vader en de 2e dag hebben we een leuke wandeling met z’n vieren gemaakt.

 

Ans en Henk

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on