Image Alt

Blog

2020-08 Margraten Zuid Limburg

Deze keer zijn we een weekje naar het mooie Zuid Limburgse heuvelland geweest. We hebben daar veel positieve ervaringen (zie ons verhaal februari 2020 Slenaken, Valkenburg, Vaals) opgedaan en wandelen is nu onze hobby. Deze week hebben we de volgende plaatsen bezocht: Cadier en Keer, Gulpen, Slenaken, Sint Geertruid, Valkenburg , Groot Welsden , Klein Welsden en natuurlijk Margraten.

 

Dag 1

Vandaag de eerste dag van een week Margraten. Deze keer gaan we niet samen, maar gaan de jongens en de hond van Henk mee. Hans, Frank en Diana met zoontje Bram. Zij blijven 2 dagen en gaan daarna weer naar huis. Hans trekt met een rugzak de wijde wereld in en komt (is de bedoeling) over 17 dagen weer thuis.

In Margraten hadden we een ontmoetingsplek afgesproken om samen de eerste wandeling van het weekend te maken, voordat we in het huis konden. Door de corona moest het hele huis worden schoon gemaakt dus vandaar pas 4 uur in de middag klaar voor ons gezelschap.

Het werd een leuke eerste trip met een indrukwekkend moment. Het zien van het Amerikaanse kerkhof. Jonge jonge wat een mensen liggen daar. Werd daar toch weer even stil van. Keurig onderhouden met hier en daar een bloemetje. Omdat Snowy bij ons was, mochten we niet op het kerkhof dus ja dan maar een douche genomen van de sproeiers voor het kerkhof. Het gras werd goed nat gehouden, het was er warm, heerlijk zo’n welkome “waterstraat” en Bram vond het helemaal geweldig. Het werkte nog verkoelend ook, nat als een kat maar voordat  we het huis in konden, weer opgedroogd.

Het huis bekeken, de kamers ingedeeld en daarna met z’n allen de tuin in en getoast op een fijn weekend. Na een gezellige avond buiten rond middernacht hebben wij deze dag afgesloten.

 

Dag 2

Dag twee van ons weekend met de kinderen. Diana gaat in de morgen een stukje hardlopen, hier nu in Margraten dus ook. In de tussentijd konden wij ons wassen en aankleden. Rond half tien zaten we gezellig met z’n allen te ontbijten, heerlijk op ons gemak. Na het ontbijt waren we weer klaar voor een wandeling. Ook vandaag natuurlijk niet te veel kilometers, omdat Bram niet zo snel kan als wij. Helemaal niet erg,m des te mooier lijkt de omgeving wel. Het werd naar het centrum van Margraten en kijken of er een plaatselijke bakker was die net zulk lekker brood bakt als Frank. Voor Bram was het fijn om een doel te hebben dat loopt voor een kind ook prettiger.

In het dorp ging Frank met Bram naar de bakker en kwamen terug met een heerlijke vlaai, zag erin ieder geval heerlijk uit, proeven moest nog even wachten, dus gingen we wel richting huis. Onderweg zijn de mooiste foto’s gemaakt, ook voor de site. Thuis ging iedereen z’n gang tot aan de koffie met vlaai. Niks gelogen de vlaai was heerlijk. Ik moet eerlijk melden dat we gisteren ook verrast waren door Hans. Ook hij kwam met een overheerlijke vlaai (van dezelfde bakker) die we op hebben zitten peuzelen en dan nu weer van Frank. Heerlijk, heerlijk, heerlijk.

Het lekkers hield niet op, want na een paar regenbuien werd het droog en werd het tijd voor een barbecue. Hans en ik zijn op dezelfde dag jarig en dat vierden we met een barbecue. De avond werd afgesloten met een karaoke optreden van voornamelijk Hans, Frank en Diana. Henk heeft uit volle borst meegedaan. Ik heb geluisterd (de held). Na al dit moois werd het tijd de nacht verblijven op te zoeken! Welterusten.

 

Dag 3

Dag 3 alweer. Wat gaat het toch snel allemaal. Zo begin je aan een weekend en zo is het alweer bijna voorbij. Na een heerlijk ontbijtje even chillen en klaar voor naar buiten. Het was behoorlijk warm, dus Hans en ik besloten thuis te blijven. Wij vonden het een prima keus. Te warm om te lopen. De anderen deden hun wandelschoenen wel aan en gingen ervoor. Na een uurtje hoorden Hans en ik het behoorlijk donderen en hoopten dat de anderen snel thuis kwamen voordat de buit zou losbarsten. Gelukkig was dat ook zo en was de “roedel” weer compleet.

Ook nu ging iedereen zijn ding doen en zo krabbelde de dag voort. Henk had wel mooie foto’s kunnen maken en zoals eerder gezegd ook zeker voor de site. Voordat de kinderen weggingen werd eer een heel apart gerecht gemaakt door Henk. Gebakken banaan met gehakt en kaas. Echt lekker en er werd volop van gesmuld.

Rond een uur of 4 gingen Frank en Diana de auto vol laden met hun spullen en natuurlijk ook van Bram en gingen ze op weg naar huis. Hans had inmiddels zijn rugtas ingepakt en werd door Henk naar Heerlen gebracht. Daar kon hij de trein pakken. Ik bleef met Snowy thuis.

Al met al een geslaagd weekend met z’n allen en mooi om mee te maken. Zal ’s morgens heel wat stiller zijn aan de ontbijttafel enz. Wij maken ons dan op voor onze wandelingen die we deze week willen gaan doen. Het werd toch nog laat voordat we het slaapvertrek opzochten. Op naar morgen.

 

Dag 4

Vanmorgen rustig op gang gekomen. Gisteren voor de grap gezegd dat Henk en ik het ontbijt gaan doen elk aan een kop van de tafel. We hebben een toeter geregeld zodat we met elkaar kunnen praten en om uiteraard wat dingen door te geven bijv. brood, beleg, drinken enz. (grapje, want de tafel was zo groot). In ieder geval na het ontbijt een route plannen voor vandaag. Het zal zoals het er nu uitziet een mooie (wel wat kilometers) wandeling worden. Er zijn de afgelopen dagen mooie foto’s gemaakt die we zeker gaan plaatsen op onze site. Ga ervoor zitten en geniet van de plaatjes. Wij zijn er klaar voor. Met water, zakdoekje ets te ten voor onderweg en de telefoon gaan we op pad. Alles in de rugzak van Henk.

Na ongeveer 10 minuten gereden te hebben met de auto waren we aanbeland bij het beginpunt van de wandelroute. Henk heeft zoals gewoonlijk de foto’s gemaakt van al het moois wat onderweg te zien was. We liepen tussen twee golfterreinen door en hadden het geluk 2 golfballetjes te vinden, leuk als souvenir.

We kwamen door plaatsjes die uitgestorven leken, geen mens op straat te zien, het leek het Gooi wel. Stukje bos meegenomen enz.  We waren het er over eens dat deze route totaal niet leek op onze vorige wandelingen, maar toch had deze wandeling genoeg in zich om mooi te zijn. We hebben veel gezien en nog wat gedronken op de terugrit naar het begin van de wandeling bij een “golfclubrestaurant”. Daarna naar de auto en nog wat boodschappen gedaan. En kwartier later zaten we in de tuin te genieten van een drankje en de zon. Na het eten hebben we tot aan het donker worden buiten gezeten. Binnen was het heerlijk afgekoeld en maakten we plannen voor morgen. Nu is het bedtijd.

 

Dag 5

Het is alweer dag vijf. Na gewekt te zijn door veel tractor lawaai van buiten uit bed en op naar een lekker kopje thee en het krantje, Er is veel te lezen want gisteren heb ik de krant totaal vergeten. Is natuurlijk prima, maar een beetje bij blijven is niet zo gek. Straks een nieuwe wandelroute uitzetten (Henk). Gisteren hebben we toch een behoorlijke afstand gewandeld (10 km). Vandaag blijven we wel in de buurt, dus ook de auto heeft een dagje vrij. De temperatuur voelt goed, we hebben er zin in.

Een aantal routes uitgekozen, we kiezen voor een route van 11,3 km. Uit ondervinding weten we dat de route altijd langer wordt. Daar tegenover staat dan weer de mooiste foto’s die Henk maakt. Wordt extra genieten als de foto’s op onze site te zien zijn. Het is zover, na weer een heerlijk verwen ontbijtje van Henk gaan we op pad.

Inmiddels zijn we terug en is het bijna half vier en zitten buiten te genieten van een drankje. Het is een mooie wandeling geworden, alleen had het nog iets mooier kunnen zijn als Henk zich niet had geblesseerd. Hoe dat kwam? Er stond van alles in de weilanden, peren, appels, pruimen, bessen etc. Verderop een veld met aardappelen. Ik zeg tegen Henk: kunnen voor vanavond een aardappel gebruiken? Henk wilde aardappel pakken, maar halverwege stond hij heel pijnlijk onder stroom. We hadden niet gezien dat het prikkeldraad onder stroom stond. Henk schrok heel erg en ik baalde dat ik over een aardappel meenemen begonnen was. Het heeft behoorlijk lang geduurd, de prikkelingen in zijn lijf die Henk voelde. Later zakte het wat weg, maar geschrokken zijn we zeker. Thuis gekomen, relexen, gegeten en een spelletje gespeeld in de avond. Nu weer plannen maken voor morgen.

 

Dag 6

Het beloofd een mooie dag te worden. Eerst wakker worden, een ontbijtje dan kijken waar we vandaag naar toe zullen gaan. Een idee is er zeker, maar daar later meer over. Henk heeft 2 routes bekeken, dus het gaat lukken. Er zijn een aantal beklimmingen, daar weten we inmiddels alles van. Zal wel weer hijgen worden, maar niet zeuren, want we komen veel fietsers tegen en ook op leeftijd. Zij fietsen tegen de berg op of het geen inspanning is (is natuurlijk niet helemaal waar), Moeilijk hebben ze het ook, het zijn soms hellingen van 15% of meer. Dat is niet weinig, dus petje af voor de fietsers.

De foto’s worden uiteraard gemaakt door Henk voor de site. Tot nu hebben we ongeveer 35 km gewandeld, vandaag komen er minimaal 10 bij. Morgen wordt het even bekijken, want de weersverwachting is 32 graden. Zelf vind ik dat te warm om je zo in te spannen, maar dat is morgen eerst vandaag volbrengen. Na een ontbijtje, tas ingepakt, wandelschoenen aan en daar gaan we dan!

De wandeling zit er op: We zijn begonnen met de route rond Valkenburg. Niet veel later op de route kregen we de eerste klim. Waarschijnlijk zo’n 20% en dus behoorlijk stijl. Met af en toe wat uitzijgen (ha ha ha) zijn we er toch gekomen. Mooie uitzichten en nog veel meer moois. Henk had de route op Facebook gezet, zodat men life de route kon volgen. Leuk was te zien dat er ook volgers kwamen en wel 14 stuks. Het grootste gedeelte liepen we in het bos. Als we moeten kiezen tussen de routes die we gelopen hebben en deze, is deze van vandaag helemaal top geweest. Aan het eind nog wat gedronken in een gezellig restaurantje en daarna naar huis en in de tuin met weer een drankje.

Morgen doen we de laatste wandeling van deze reeks, dan zal het volgende geplande uitje van ons in september  zijn. Voor nu genieten van de avond, misschien doen we nog een spelletje. Tot morgen.

 

Dag 7

Alweer de laatste dag van ons verblijf hier. Het wordt erg warm, maar dat hindert ons niet. Ook vandaag gooien we er nog een wandeling tegen aan. We hadden het erover naar Vaals te rijden en daar te wandelen, maar Henk had een leuker idee. We zijn al eerder in Slenaken geweest en het leek hem leuk het hotel te bezoeken waar we toen waren. Echt leuk, dus de reis staat vast. We gaan ergens bij Slenaken de auto parkeren, dan het bos opzoeken en een eigen wandelroute maken. Dat leek ons het beste gezien het warme weer, dan loop je in het bos toch het lekkerste. Of het weer 10 km wordt, dat weten we nu nog niet, we gaan het zien.Mocht het te warm worden, zitten we dicht bij het hotel om een lekker koud drankje te nuttigen.

Oke dan is de dagplanning gereed, ontbijtje, drinken wat eten in de tas en daarna op weg richting Slenaken. Anderhalve kilometer voor het hotel hebben we de auto neergezet. Het mooie was dat we direct aan de routen konden beginnen die Henk had bedacht. We wisten daarom ook niet wat we tegen zouden komen onderweg. De route werd op Facebook gezet, zodat men mee kon kijken. Op een bepaald moment hadden we weer 12 volgers plus 1 dat was ik ha ha. Is natuurlijk een grapje. Dat komt Henk heeft op Facebook gezet, volgt mij op mijn route, dat klinket natuurlijke hartstikke leuk, maar ik loop die route ook samen emt hem vandaar. Natuurlijk onderweg weer mooie plaatjes geschoten door Henk voor de site van ons.

Inmiddels waren we bij het hotel aangekomen en een heerlijk drankje gedaan. We wilden daar ook een bittergarnituurtje nemen, maar wat bleek de keuken was dicht. Het is enorm druk op het terras en de keuken is dicht, hoe verzin je het. We zijn na dat ene drankje weg gegaan en naar het volgende etablissement gegaan, daar was de keuken wel open, dus wederom een lekker drankje en natuurlijk een hapje. Henk keek nog even wat we gelopen hadden en hoever we nog moesten naar de auto. We gingen op pad naar de auto en naar huis.

Vanavond alles in orde maken voor de terugreis van morgen. Lekker nog even genieten van de tuin, dan slapen en morgen plannen maken voor de volgende wandelmoves in september. Tot dan.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on