Image Alt

Blog

2020-09 Garminge Drenthe

Het weekend van 18, 19 en 20 september hadden we een B&B geboekt in het Drentse Garminge. De omgeving met Orvelte en Westerbork zijn de moeite waard om wandelend te bezoeken.

 

Een half jaar geleden hebben wij tijdens ons “Rondje Noord-Holland” de ervaring opgedaan met 2 overnachtingen in een Bed & breakfast onderkomen. Dat is ons destijds goed bevallen en hebben eigenlijk daarna direct een nieuw Bed & Breakfast weekend geboekt. In het “rondje Noord-Holland” hebben we in elke B&B 1 nacht geslapen. We vinden dit achteraf te kort. Het is handig als je op doorreis bent, maar het is voor ons fijner dat je kan terugkeren op een plek waar je al “geïnstalleerd” bent, zodat je bij terugkomst lekker kan borrelen voordat je gaat dineren.

Zodoende hebben we een B&B voor 2 nachten geboekt. Dit is geworden B&B De hutkoffer in Garminge. Vooraf goed uitgezocht. Het was wat we ervan verwachtten. Het is een boerderij met de daarbij gelegen voormalige kunstgalerij. De boerderij stamt al uit de 18e eeuw. In de jaren daarna heeft de boerderij meerdere eigenaren gehad. De huidige eigenaren kwamen uit Zuid Holland en hebben zich gevestigd in de jaren 70 van de vorige eeuw. Hij was een leraar op een academie (schilderkunst) en zij was kunstenares (beeldhouwwerk). De voormalige stal waarin de koeien gehuisvest waren hebben zij omgedoopt tot een kunstgalerij n de jaren 90 van de vorige eeuw is de boerderij in vlammen opgegaan door een blikseminslag. De kunstgalerij was behouden gebleven. In 2 jaar tijd is de boerderij opnieuw opgebouwd en heeft de kunstgalerij tijdelijk als woning gediend voor de eigenaren en hun 2 kinderen. Sinds 2 jaar geleden heeft de familie deze kunstgalerij omgebouwd tot een Bed & Breakfast van 65m2.

De vrijdag waren wij bijtijds vertrokken, we wilden die dag eerst het dorpje Orvelte bezoeken. Het blijft altijd weer leuk hoe sommige dorpen de oude sfeer van toen weten te handhaven, voor zover dit mogelijk is. Naar de authentieke woningen zie je dan een moderne e-car naast de deur staan. Ik snap dat wel, maar voor de bezoeker ziet dit er wel wat raar uit. We hebben daar zo’n 2 uurtjes gelopen, kop koffie gedronken met een echte Drentse Wegge en daarna richting de B&B.

Daar aangekomen werden we direct verwelkomd door de eigenaren. Een korte rondleiding door het huis met uitleg van hoe het één en ander werkt, hierbij goed rekening houdende met de 1,5 meter afstand. Het huis was goed voorzien van desinfectie materiaal. Alles was keurig schoon (ik kon niets ontdekken). Beneden de woonkamer en keuken en boven de gigantische slaapkamer over het hele huis van wel 10×6 meter. Uiteraard was het hele huis voorzien van schilderijen en kunstvoorwerpen van de eigenaren. Wel een minpuntje: de verwarming was gemaximaliseerd op 21 graden. Dat was voor ons net te koud. Buiten een mooi zitje en een grote tuin met vijver waar je ook heerlijk kon vertoeven.

De volgende dag werd het ontbijt buiten op een trolly gezet op het tijdstip dat we hadden doorgegeven (uiteraard weer ivm Corona). We konden de trolly naar binnen rijden en heerlijk genieten van het ontbijt dat bestond uit plaatselijke producten met de topper een licht paars gekookt ei. Navraag op google en de eigenaren komt dit van een bepaalde kipsoort, waarvan je er maar weinig ziet. Deze kippen leggen maar 1 ei in de 2 dagen. Ze waren verrukkelijk.

De volgende dag was een wandeling gepland vanuit “Route.nl”. Henk is geabonneerd op deze app. Tegelijkertijd hebben we de wandelroute opgenomen op “Wikiloc” waar Henk ook op geabonneerd is. Het werd een geweldige route met veel afwisseling van moeder natuur. Naast platteland veel bos en heide met onderweg een nagebouwde “oertijdboerderij”. Onderweg kwamen we nog een schaapsherder tegen. Henk is daar mee in gesprek gegaan, het is toch wel goed dat dit allemaal in Nederland nog mogelijk is. Na 12,3 km gelopen te hebben, was het richting de B&B. We hebben heerlijk in het zonnetje bij de grote vijver geborreld alvorens we gingen eten.

Na het eten gebeurde er iets bijzonders. Henk kreeg het plotseling enorm koud met veel rillingen. De volgende dag zijn we direct naar huis gegaan. Wat bleek 39 graden koorts, dat heeft nog 9 dagen geduurd met pieken boven de 41 graden. Het corona test was negatief, het was geen griep, maar een herpus virus. Dat is nu onder controle, maar was wel even schrikken. Tot de volgende keer in het Friese Tjiettjeerkstradeel.

 

Ans en Henk

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on