Image Alt

Blog

2020-11 Tytsjerkadeel

 De laatste avonturen die we gemaakt hebben zijn in de buurt geweest van Almere en Huizen. Nu is Friesland aan de beurt. We hebben er 3 dagen gezeten en in totaal ruim 35 km gelopen. We gaan nu aan jullie laten weten wat we beleefd hebben.

vrijdag 13-11-2020

Vrijdag de 13e gingen we op pad na eerst natuurlijk een lekker ontbijtje en alles ingepakt in de auto onderweg naar Friesland. We hadden bedacht om onderweg een wandeling te maken voordat we ons zouden melden bij de B&B in Friesland. En de wandeling werd De Alde Faenen, een nationaal park. Er leven daar ontzetten veel verschillende dieren waaronder reeën, ooievaars, zee-arenden enz. Helaas kwamen we die in dit jaargetijde niet tegen. Leuk te vertellen is dat het nationale park het grootste moerasgebied is in West Europa heeft en er is heel veel afwisseling in landschappen, dus veel water, rietlanden en diversiteit aan dieren en planten.

We gingen op onderzoek uit en het eerste wat ons opviel was dat alle riviertjes waren uitgebaggerd. Waarschijnlijk gebeurd dat in deze tijd van het jaar en is dat in Friesland ook normaal. Het landschap is inderdaad heel divers, want even later liepen wij op een heel groot weiland: links en rechts water en Henk wilde heel graag een fakkeltje langs de kant weghalen die we later aan wilde steken. Dat ging allemaal goed, terwijl het dicht aan het water stond, zijn schoenen zijn daardoor wat natter geworden. Het landschap was wel vlak, dus geen bos. Heel gek waren de donker groene sprieten tussen het gras. Omdat het zo drassig was, voelde wij ons niet geroepen daar naar toe te lopen om op onderzoek uit te gaan, dus lieten we dat maar voor wat het was. Op een bepaald punt moesten we een beslissing nemen of we 6 km zouden lopen of 10 km. Dit had alles te maken met de aankomsttijd van de B&B afspraak. We wilden daar niet te laat aankomen.

Bij ons is het altijd alles of niets, dus het werd alles en maakten we de 10 km vol door een bezoek te brengen aan het vakantiepark WIID. De huizen of bungalows die daar stonden waren top. En nu we dan toch top zeggen, op de punten van het dak stond op elk huis een embleem met 2 zwanen, dat zagen we later pas. Maar hierover later.

Nu op op naar de B&B. Toen we daar aankwamen, bleek het in een woonwijk te zijn, wat we niet hadden gedacht, want dat was op de foto niet te zien. We werden verwelkomd door de eigenaresse en Henk vertelt haar over onze wandeling van De Alde Faenen. Ze begreep er helemaal niets van, dus zei Henk het nog een keer. Uiteindelijk viel het kwartje bij haar en bleek het heel anders uitgesproken te moeten worden op het Fries: “De Ooolde Feenen”

 

Zaterdag 14-11-2020

Bij het ontbijt hadden we besloten dat ons doel vandaag 16 km zou zijn. Hoe we die vol zouden maken, zouden we onderweg wel zien. Henk had inmiddels een leuke route gevonden. Het mooie daarvan was starten voor de deur. Over de Rijksstraatweg kwamen in het dorpje Ryptstjerk terecht. Het was leuk lopen door dit dorp, omdat het een bepaalde historie met zich mee bracht. Bij elke woning konden we via informatiebordjes lezen wat de historie van dat huis was. Al die verhalen kunnen we natuurlijk niet opschrijven, maar die gingen zeker terug tot 1600-1700. Elke verhaal had ook een foto van destijds, zodat we dit mooi konden vergelijken met nu. Ook zagen we hier weer dezelfde emblemen van de dag ervoor op het dak. Nu bleek het 2 zwanen te zijn aan weerszijden van het embleem. We hadden echt het idee, dit gaan we uitzoeken. Wat bleek, de zwanen hadden te maken met rijkdom.

Na dit dorp zijn we het open land in gegaan, waarbij we aangekeken werden door een aantal schapen. Het had natuurlijk de laatste tijd veel geregend, dus hier ook veel drassige gronden, modder etc. Henk heeft hiervan ook hele mooie foto’s gemaakt waarop te zien is hoe mooi dit land is. Op een bepaald moment moesten we een stuk weiland oversteken waar paarden stonden te grazen. Ans zag dit niet zitten, dus besloten we een stuk om te lopen. Dat hebben we dan ook gedaan (700 meter). Toen konden we een hek uit.

Na een tijdje kwamen we een treurige jongen op een paal tegen. Hij zei wel gedag, maar zijn gezicht was teleurgesteld. We hadden hier wel een gedachte over wat dit kon zijn. We gingen verder en kwamen in het dorp Hurdegarijp uit. Hier moesten we de beslissing nemen of we 13 of 16 km zouden lopen. Aangezien bij ons alles of niets is, werd het 16 km.  Zo gezegd zo gedaan bleek het bij aankomst bij de B&B 16,7 km te zijn. Eerlijkheidshalve gebied ons te zeggen dat tussen de 10 en 15 km ons voorkeur heeft.

Zondag 15-11-2020

Wij hadden gratis 2 vrijkaarten gekregen van de eigenaresse van de B&B voor het Natuur en Cultuurpark Vijversburg. Deze dag zou het behoorlijk gaan regenen om 13.40. Dus voor die tijd wilden wij graag nog 8 km in de park hebben rondgebracht. In dit park kom je verschillende dingen tegen zoals een groot ster labyrint, maar ook een kas vol met Cactussen, Volières  en nog veel meer dingen. Aangezien we 8 km wilden lopen, zijn we vooral zigzaggend door het park gegaan.

Ans had de lead vandaag. Dus dat kwam zeker goed. Wat ons opviel waren de grote struiken die op bamboe leken, maar dat was het niet. Dat moeten we zeker nog een keer opzoeken. Onderweg nog een leuke pijp van een riool door een heuvel heen, dus Henk als een 007 agent erin en ik natuurlijk direct mijn fotocamera in de aanslag.

We hadden nog een half uur voor het begon te regenen, dus we zijn het park af gegaan en richting gelopen van “Het huis met de 20 kamers”. Dit bleek bij het park te horen. Vroeger heeft een welgestelde dame opdracht gegeven deze huizen te laten bouwen. In deze kamers konden mensen, die geen inkomen hadden, wonen. Later zijn deze woningen opgekocht door de stichting van het park. Nu zijn dit 20 woningen geworden, verhuurd door de stichting Vijversburg. Wij kwamen nog 2 leuke mensen tegen die daar woonden. Niets was teveel gevraagd en zij vertelden graag de historie van deze huizen.

We moesten opschieten, want het drupte al. We konden net op tijd de B&B in voordat het goed ging regenen. Na een afsluitende borrel gingen we richting huis.

 

 

Ans en Henk

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on