Image Alt

Blog

2021-05 Laren

Vrijdag 21 mei

Zo, heerlijk om weer de belevenissen op te schrijven van onze uitjes. Dit keer gaan we naar Laren, niet om de hoek maar in Gelderland. We kijken er erg naar uit en zijn benieuwd hoe ons verblijf er uit ziet. Het is vrijdag 21 mei en na een heerlijk ontbijtje was het inpakken en op weg inclusief Snowy. Die heeft nog niet in de gaten dat er weer veel gewandeld gaat worden, dus dat wordt weer afzien voor haar. We hebben een warme draagzak bij ons, dus wordt het teveel voor haar kan ze altijd in de zak en luieren haha. Omdat we de tijd aan ons zelf hebben besloten we niet de snelweg te nemen maar alleen tussendoor weggetjes. Nu op weg en later meld ik me weer. Het is tegenwoordig zo dat als we ergens naartoe gaan we van tevoren een kleine wandelroute lopen. Dat wilden we vandaag ook doen, maar helaas werd het een wel hele korte route. Het was al regenachtig weer, maar we gaan altijd overal voor en dachten nu ook een mooie wandeling te maken.  Het werden 2.5 km en droog!! Dat droge kwam door Henk. We liepen in een mooie omgeving en hadden zin in de wandeling. Ineens zei Henk we kunnen beter teruggaan naar de auto en misschien later nog een stuk gaan lopen want ik denk dat het gaat regenen en niet zomaar een buitje maar een grote bui. Zo gezegd zo gedaan. Ik kan vertellen dat we niet nog een meter extra hadden moeten maken, want we hadden de deur nog niet eens dicht van de auto of het begon te stortregenen niet normaal. We vonden het beter niet meer te gaan lopen maar een winkel op te zoeken voor wat boodschappen en dan naar het huisje te rijden. Even later waren we dan ook bij het huisje en werden we verwelkomd door de eigenaar. Hij heeft ons een rondleiding gegeven en daarna zijn we zelf de “boel” gaan verkennen. Dat is altijd een leuk onderdeel en het lijkt dan net wel het tv programma B & B. Zolang we deze uitstapjes doen maken we van het huisje een film van de inrichting. Dat hebben we nu ook gedaan natuurlijk. Is altijd weer top dat te doen. Na de koffers een plek gegeven te hebben en de boodschappen weggeborgen namen we zoals altijd een lekker drankje met een proost op deze week vakantie. Henk had een heerlijk etentje bereid, dat was genieten en belooft weer heel veel voor deze week. Voor nu stop ik ermee gaan wij deze dag doornemen met koffie, daarna een drankje en zijn we morgen weer terug met een planning tot dan.

 

Zaterdag 22 mei

Een hele goede morgen. We hebben heerlijk geslapen, het bed is dan ook prima. Het is nog vroeg en na een douche ga ik Snowy uitlaten. Kan ik meteen het weer “proeven”. Henk had in de tussentijd alweer een heerlijk ontbijtje klaarstaan, dus jas uit en aanvallen!! Het weer was niet geweldig, naar buiten gaan op korte termijn zat er niet in dus besloten we het binnen gezellig te maken met lezen, spelletje, lekker voor jezelf bezig zijn. Gelukkig vinden we dat beiden ook lekker. In de middag zou het volgens de radar een paar uurtjes droog blijven en besloten we daar gebruik van te maken. Jassen aan hondje mee en de buurt verkennen. Het verkennen werd het niet echt maar het werd wel een wandeling die prima te doen was. Uiteindelijk werd het toch nog 5 kilometer voordat we weer bij het huisje aankwamen. Heerlijk was het, wel koud maar droog en daar ging het om. De avond doorgebracht bij de buis met een chippie en ander lekkers. Een mooie dag geweest tot morgen.

 

Zondag 23 mei

Alweer het derde verhaaltje, gaat zo snel allemaal. Henk is de hond aan het uitlaten, Eerst maar ontbijten daarna zien we wel wat we gaan doen vandaag. Het is nu droog maar het ziet er somber uit buiten. De weerkaart gaf aan dat het voor een groot deel van de dag zou regenen maar tussen 11.00 en 14.00 uur zou het droog zijn. Plan snel gemaakt en rond 11.00 uur jassen aan maar wel met handschoenen en sjaal, rugtassen met eten en drinken, Snowy aan de riem en op pad. De auto lieten we staan, dat proberen we regelmatig als we een uitje hebben. Het werd een stuk verharde weg, daarna een stuk bos omdat Henk een route had gevonden in de buurt waarbij we in het bos de Oranje meren konden bewonderen. Het klinkt in ieder geval heel leuk. Je denkt direct aan onze koning. We hadden de meren gevonden, veel bijzonders was het niet echt, maar ik kan me zo voorstellen dat verder in het jaar als alles in bloei staat het aanzicht veel mooier is dan nu. We hebben op een bankje bij het meer wat gegeten en gedronken met de donkere wolken in aantocht, maar ja terug konden we toch niet dus gingen we er van uit dat het of nat werd of droog bleef haha. Met inmiddels een paar spatjes regen op onze schouders gingen we verder op onderzoek uit naar nog veel meer plekjes. Henk had inmiddels al wat foto’s gemaakt en ook nu weer moesten we erkennen dat Nederland wel erg mooi is. We waren al een tijdje onderweg en hielden het weer in de gaten. Het was nog steeds aan het dreigen met donkere wolkenluchten, maar droog en dat was het belangrijkste. We hadden hele smalle paadjes, modder, plassen van alles al gehad. Om terug te gaan richting vakantieadres moesten we de weg oversteken, het bos weer in dan zouden we er snel zijn. We liepen langs een slootje die tussen de grote weg en het weiland liep. Het eindigde erin dat we na een stuk het watertje gevolgd te hebben weer terug moesten omdat er nergens een mogelijkheid was over te steken laat staan over het watertje te komen. Zelfs met een poolstok zou dat niet lukken haha. Toen we weer op het punt stonden waar we begonnen waren het watertje te volgen zagen we een boerderij met een weggetje ernaast. Een bord met verboden toegang artikel 461 kon ons niet tegenhouden, we deden dus wat illegaals en gingen toch het pad op. Goeie gok want niet veel later een tunneltje met de mogelijkheid onder de grote weg door naar de overkant waar we ook moesten zijn om terug naar het huisje te komen. We moesten nog een fiks stukje lopen maar zoals altijd deden we dat met veel plezier al voelde ik m’n voeten aardig branden. Op een bepaald moment zagen we ergens in de verte het huisje opdoemen. Toen we terug in huis waren was een hapje en drankje dichtbij. Al met al ondanks de dreiging van slecht weer wat we overigens niet echt hebben gehad was het een pracht dag geweest. Ook voor Snowy trouwens, we konden het haar niet vragen, maar ze blafte erop los dus ook zij was blij aan een lekker snoepje te beginnen. Nu in de ontspanmodus en tot morgen.

 

Maandag 24 mei

We hebben weer heerlijk geslapen, gisterenavond een leuke en spannende film gekeken, daarna hondje naar buiten, boel opgeruimd en opmaken voor een slaapronde, heerlijk. Nu zitten we aan het ontbijt en naar buitend kijkend belooft het niet veel goeds. We besluiten dan ook binnen te blijven en wat te lezen enz. Op een bepaald moment was het vrijwel droog en besloten we naar het huisje te rijden die Harry en Joke hebben gehuurd in oktober. Henk maakte wat foto’s van de omgeving en het huisje en ik een filmpje. Daarna gingen we een poging wagen bij een kringloop, maar ondanks dat er op Google stond dat de winkel open was, hadden we pech, niet open dus!! . We zouden nog even naar een supermarkt gaan, dus deden we dat nu maar. Na de boodschappen weer naar het huisje en hadden we ons tegoed gedaan aan een kopje koffie. We hebben nog een aantal andere boekingen staan voor dit jaar, maar vanwege de corona lijkt het erop dat het eerst volgende uitje geen doorgang kan vinden. We hebben uren aan de tafel gezeten om te kijken naar wat anders, maar dat viel nog niet mee.  Of heel duur, of verhuurd in de periode die we graag willen en ga zo maar door. Op een gegeven moment was het stoppen met zoeken. Het was buiten droog en een ommetje zou welkom zijn. Inmiddels was het al 18.00 uur. Snel de jassen aan en naar buiten. We hadden aardig de stap te pakken en hebben zo’ń drie kwartier gewandeld. Toch nog 2.5 kilometer. Helemaal goed en met die frisse blik konden we de avond beginnen met een heerlijk diner die zoals altijd geserveerd werd door de beste hobbykok die ik ken….. Henk.

De avond was weer heel gezellig dus tot morgen maar weer, dan kom ik met een uitleg over de woningen/boerderijen die hier staan, tot dan.

 

Dinsdag 25 mei

Goedemorgen op deze druilerige morgen. We stonden op met de zon, helaas wordt er ook vandaag weer regen en onweer verwacht. We gaan er toch van uit dat we in een droog moment naar buiten kunnen. Eerst ontbijten en zoals beloofd zal ik een stukje schrijven over de bouw van de woningen en boerderijen.

De woningen en boerderijen zijn Hallehuis woningen. Door toenemende welvaart was er behoefte aan meer woonruimte en werd het woongedeelte uitgebouwd. Eerst als krukhuis met een L vormige plattegrond. Later werd het woonhuis dwars voor de stal gebouwd, waardoor er een T vormige plattegrond ontstond. In de achterhoek kom je vooral dit soort woningen tegen. Was je vroeger een welvarende boer zag je dit soort boerderijen meer. Een van de oudste panden in het centrum van Doetinchem is zo’ń T boerderij uit 1852 die hoort bij de molen van Coops. Dit was een windkorenmolen die in 1915 werd afgebroken. Nu is de boerderij een gemeentelijk monument en van cultuurhistorisch belang voor Doetinchem.

Het zijn niet alleen de Hallehuizen waarvan er vandaag de dag nog veel van zijn, ze worden nog steeds zo gebouwd, maar ook de gerechten die er gegeten werden, worden af en toe ook nu nog steeds gegeten. Als voorbeeld broodpap. Melk met oud brood en op smaak gebracht met kaneel en suiker. Lijkt een beetje op een wentelteefje van nu, alleen bakken we de wentelteefjes en broodpap wordt als pap gegeten.  Dan had je kruudmoes een gortepap met krenten en vlees. Drie in de pan, kleine koekjes met krenten en voor de lekkere trek was er en is er zo af en toe Jan in de zak Een soort koek met krenten en stroop. Zo zijn er nog veel meer gerechtjes die in de loop van de tijd steeds minder bekend zijn geworden.

Oke, de les is voorbij we gaan nu weer over naar de orde van de dag haha.

We hebben tot nu lekker “gerommeld” Henk  is druk met z’n tablet in de weer geweest, heeft wat dingen kunnen afronden en ik ben druk geweest met dit verhaaltje enz enz. Een blik naar buiten werpend laat zien dat het hoog tijd wordt naar buiten te gaan, voordat het weer losbarst met regen en onweer wat is voorspeld. Ik zeg tot later, we gaan genieten.

Genieten is het inderdaad nog geworden. Op de weerkaart was te zien dat het droog werd rond 1 uur. Dat kwam mooi uit dan hadden we nog de hele middag om te wandelen als we dat wilden, want rond 5 zou het gaan regenen. Henk deed wel zn rugzak om ivm bankje zitten. Als het dan nat was konden we op een poncho zitten die hij in de rugzak had. We zijn droog onderweg geweest.We hebben een mooie wandeling gemaakt en hebben nog in de tuin kunnen zitten nadat we thuis kwamen. Het werd maar een half uurtje, maar wat maakt dat uit. Een mooie dag was het. Voor nu stop ik ermee en zie jullie eventueel morgen weer. Tot dan.

 

Woensdag 26 en donderdag 27 mei

Goedemorgen op deze beide dagen. Ik heb ze samengevoegd, omdat ik even niet weet wat te schrijven. We zijn in de middag pas weggegaan op beide dagen, omdat het ook op beide dagen hoosde van de regen. Toen we eenmaal buiten waren was het wel lekker om te lopen. Zoals altijd had Henk een route en ook zoals altijd bleek het een geweldige route te zijn. Op woensdag wilden we niet een te grote wandeling maken. Dat konden we niet waarmaken. De omgeving was schitterend, maar vreemd genoeg liepen we de verkeerde kant op en ik mag je zeggen dat dat nog nooit was voorgekomen, als Henk een route uitzet. We zeggen altijd als we tussendoor een andere route nemen als we dit niet hadden gedaan, hadden we dit of dat niet gezien. Dat was nu ook het geval maar dan ongewild. Het uitzicht, de omgeving, huizen, boerderijen, landweggetjes noem maar op waren stuk voor stuk pareltjes. Ditzelfde verhaal past ook bij vandaag ( donderdag) behalve dan dat we niet verkeerd zijn gelopen. In beide dagen hebben we toch maar 21 kilometer onder de voeten gelopen, dus helemaal niet zo gek. Omdat we vandaag een paar regenbuien hebben moeten doorstaan zijn we toen we thuiskwamen snel in de luimodus gegaan dus huispakken, heerlijk.

Morgen het laatste verhaaltje van deze afgelopen week dan zit de vakantie er weer op en lonkt het normale ook weer. Tot dan.

 

Vrijdag 28 mei

Alweer de laatste dag. We zijn vroeg uit de boerderij vertrokken en zijn richting Hoenderloo gereden. Henk wilde graag zijn oude camping Het Veluwshof laten zien. We kwamen daar rond 11.00 uur aan. Wat een prachtig weer en wat hebben wij dat gemist, we hebben veel regen gehad. Maar ja, ook deze laatste vertrekdag hoort erbij.

We liepen over de camping heen en Henk liet alles  zien en haalde oude herinneringen op. Zo zijn we naar zijn oude chalet geweest, maar hebben ook andere plekken gezien. Het was een mooie camping vond ik.

Na een tijd liepen we de camping af en zijn de bossen in gegaan. Henk kende natuurlijk alle paden en misschien wel bomen, dus dat was alleen maar makkelijk. Ik moet zeggen dat de omgeving super mooi en vooral schoon is.

Dit was het dan en tot de volgende vakantie over 3 weken in Putten.

 

Ans en Henk

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on