Image Alt

Blog

2022-08 De Lange Man Monschau

Een mooi wandelgebied is de Eifel. Wij zijn vorig jaar in het zuiden van de Eifel geweest, dit keer het noorden van de Eifel. Dan kan je niet om Monschau heen. We hebben hier mooie wandeltripjes gemaakt.

 

Zaterdag 6 augustus

Het is zaterdag 6 augustus. We gaan een paar dagen naar Duitsland. Het belooft prachtig weer te worden, dus dat worden mooie wandeltochten. We kijken er naar uit. Koffiers zijn al ingepakt, nu eerst eten, auto inladen en het volgende avontuur maken. Tot later deze dag.

Inmiddels zijn we in hotel De Lange Man in Röhren (gemeente Monschau) aangekomen. De kamer is goed. Het is wat vreemd, omdat we vakantiewoningen gewend zijn en je bent je “eigen baas” in huis zeg maar. Ondanks dat is het een mooi hotel, zeker aan de buitenkant. De naam Lange Man is gekozen omdat de eigenaar 2,07 meter lang is, echt een lange man dus.

We hadden een paar boodschappen bij Lidl gedaan, maar we gaan eerste een drankje drinken op het terras, voordat we de kleren een plekje geven in de kast. Voordat we gingen dineren kregen we een welkomstdrankje aangeboden in de vorm van een cocktail. Dat zag er leuk uit.

In de eetzaal was het aardig druk. Er stond voor ons een buffet klaar. Daar hadden wij niet op gerekend. In het contract met Traveldeal stond duidelijk een dagelijks 3-gangen dagmenu, en dat is wat we graag wilden. Na wat navragen bleek dat er een fout gemaakt was bij Traveldeal en zeker niet bij het hotel. Achteraf regelen we dat wel met Traveldeal, nu maar eerst lekker genieten van de vakantie. Het personeel was aardig en behulpzaam.

Na het eten hebben we op de kamer koffiegedronken. Zo is de zaterdag alweer voorbij. Straks gaan we bekijken wat we morgen gaan doen. Henk heeft in ieder geval een mooie wandelroute uitgezocht, vanuit een wandelmap van het hotel. De temperatuur is niet te warm voorspeld, dus we gaan het zien morgen, tot dan.

 

Zondag 7 augustus

Zo, vandaag wordt het een wandeling naar Monschau. Op de kaart een wandeling van ongeveer 4 km heen. Dan in Monschau rondlopen, wat drinken en daarna weer terug richting hotel. Eerst ontbijten zoals altijd natuurlijk, vandaag is dat in de eetzaal. De broodjes waren heerlijk, echte Duitse broodjes ha ha. Grote onzin natuurlijk, maar als we ontbijten ergens waar het verzorgd wordt, eten we altijd meer en nu ook natuurlijk, maar dat lopen we er vast wel weer af.

We zijn terug van een wandeling Monschau. Nou nou, ik had het soms wat moeilijk moet ik zeggen. Het was me een portie stijl naar beneden. Je moest je steeds tegenhouden, anders werd het een valpartij zo stijl. Dat ging en ging maar door, zo’n 2 km naar beneden. Het laatste stuk moesten we via de autoweg lopen en ook die ging naar beneden.

In Monschau aangekomen waren we toe aan een drankje. Ik kan je vertellen, dat drankje smaakte heerlijk. Na een sanitaire stop gingen we de omgeving bekijken. Een lekker ijsje gegeten en een tentoonstelling bezocht van kunstenaars. Verder is Monschau natuurlijk toeristisch, maar dat neemt niet weg dat het daar erg leuk is. Mooie uitzichten, oude huizen en de Ruhr die er dwars doorheen stroomt.

Zoals altijd vliegen de dagen voorbij, zo ook deze en werd het tijd weer terug te gaan naar de Lange Jan. We wisten dat het weer een stevige klom zou worden, dus konden we ons voorbereiden. Het werd zeker een stevige klom. We mogen blij zijn veel te wandelen, dat onze conditie goed is en we dit aankunnen. Jonge, jonge, wat een klom, maar wat een mooie wandeling was het. Nu uitrusten.

Hieronder de wandeling en de link naar de wandeling toe.

 

Maandag 8 augustus

Na een behoorlijke stevige wandeling de vorige dag hadden we best wel wat spierpijntjes, maar die waren ook snel verdwenen. Na een heerlijke douche op weg naar het ontbijt. Wij zijn vanaf nu maar met het ontbijt in de barruimte gaan zitten. De aanwezige ventilators op het plafond gaf een wat onprettig gevoel. Uiteraard was het ontbijt weer verrukkelijk.

Henk heeft de eerste dag een wandeling uit het wandelboek van het hotel genomen. Dit was een wandeling van 9,1 km. Het mooie van deze wandelingen is dat je deze kan lopen door nummers op palen te volgen. Voor ons was dit nummer 37.  Het mooie van deze wandeling is dat ongeveer op de helft er een etablissement was, dus dat kwam mooi uit met het weer, een drankje gaat er altijd goed in.

De route was bijzonder mooi. Op de beschrijving was niet te zien hoeveel je moest stijgen en dalen, maar ook nu kwamen wij er achter (met wikiloc) dat de stijging tussen het hoogste en het laagste niveau 233 meter was. Dat wil niet zeggen eenmalig 233 meter stijgen, nee, je stijgt en daalt weer continue, dus de feitelijke stijg- en daalbewegingen zijn zeker een drievoudige. Onder het kaartje van de wandeling staat een url. Die verwijst je naar meer informatie.

Onderweg hebben we veel mooie uitzichten gezien. Weer een wandeling die de moeite waard is. Gelukkig waren we bij het etablissement aangekomen en wat blijkt: gesloten wegens vakantie. Dat is balen, maar we hebben toch maar gebruik gemaakt van het terras en daar wat slokjes water en een reep genuttigd.

Even verderop kwamen we een vakantiehuis tegen. We hadden afgesproken dat als we vakantiehuizen tegen zouden komen, dat we gaan informeren. Dit keer dus ook, op zoek naar de eigenaar. Dit vakantiehuis bleek 80 euro per nacht te zijn en dat vinden we tocht iets te veel. Dus we hebben de tocht voortgezet. Het was afzien, maar uiteindelijk om 15.30 bij het hotel aangekomen.

De eerste dag hadden wij ongeveer 200 meter verderop ook een vakantiehuis gezien genaamd “ferienhause zur grotte”. Vooraf hebben we gegoogled naar de recensies en of het huis vandaag bezet was. Dat was niet zo, dus we zouden kunnen vragen of we even mogen kijken. De eigenaar vond dit geen probleem. Het zag er geweldig uit met een grote slaapkamer, een grote keuken een aparte woon/eet kamer, totaal 65m2 groot. Allin voor 55,00 per nacht. Dus we hebben direct voor oktober 3 nachten gereserveerd.

Het buffet op de 2e avond was zo goed als hetzelfde als op de 1e avond, v.w.b. de saladebar en de toetjes. Vlees en groenten waren wel verschillend. Alleen wat wij van buffetten vinden, niets is knapperig en het ligt al een tijdje te garen in de bakken. Maar ja, het is niet anders. Het personeel is zeker vriendelijk.

 

Dinsdag 9 augustus

Na een stevig en goed ontbijt zijn we richting de Rhursee gereden naar het plaatsje Rurberg. We hadden een folder ingezien en van daaruit vertrekt er een boot om het uur die verschillende havens aandoet. Het zou 105 minuten duren.

Bij Rurberg aangekomen heb je een dam met aan de noordkant de Obersee en aan de zuidkant de Ruhrsee. Na de auto geparkeerd te hebben zijn we gaan vragen bij de plaatselijke VVV waar we moesten zijn. Uiteraard werden we de verkeerde kant op gewezen, namelijk de Obersee. Daar vertrekt ook een boot, maar die duurde maar 60 minuten. We besloten naar de zuidkant van de dam te lopen. Halverwege zagen we de boot vertrekken en waren dan ook te laat. Het voordeel is dat deze boten elk uur vertrekken, dus het werd tijd voor een bakkie koffie.

In plaats van 11.00 uur hebben we de boot van 12.00 uur genomen. We zaten achter op dek bij de wapperende vlag van Duitsland. Een heerlijke plek met veel mooie uitzichten en dus ook mooie fotomomenten. Een geweldige vaart die wij iedereen willen aanbevelen. Het kost maar 12,50 p.p. Daarna de auto in en richting een plek die Ans heeft uitgezocht. Een plek waar nog een aantal wandelingen vanuit gingen. Een klein wandelingetje kan nooit kwaad. Eenmaal aangekomen bleek het behoorlijk warm te zijn en zijn maar doorgereden naar het hotel.

In het hotel hebben we verschillende Triominos spelletjes gedaan met wat lekkers erbij. Al met al een prachtige dag om niet meer te vergeten.

 

Woensdag 10 augustus

Het is tijd om naar huis te gaan. Op de route naar huis komen we Aken tegen en dat betekent toch even een blik werpen in het centrum van Aken. We zijn er hooguit een uur geweest, maar willen zeker in oktober hier meer tijd aan besteden. Vele mooie historische gebouwen heeft dit centrum van Aken. Uiteindelijk waren we rond 16.00 thuis en hebben genoten van een geweldige vakantie.

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on