Image Alt

Blog

2022-09 Dirkshorn en Broeker Veiling Noord Holland

Dit keer een spannend weekend, allereerst richting Dirkshorn. Slapen in een burgemeesterswoning en de volgende dag op naar de Broekerveiling. Van daaruit naar hotel Marquette in Heemskerk en de volgende dag naar de Almeerse Botterdagen tijdens het Almeers Havenfestival. Dus genoeg te doen in 3 dagen.

 

Vrijdag 2 september

Vandaag zijn we om 09.30 vertrokken uit Almere om ongeveer 10.30 in Heerhugowaard aan te komen. We zijn, voordat we naar ons vakantieadres gaan, eerst langs een oud collega van Ans gegaan. Leuke mensen om bij te kletsen. Een nieuwe afspraak wordt spoedig gemaakt.

Vervolgens zijn wij op weg gegaan naar Dirkshorn. We hebben via bedandbreakfast.nl een nachtje in een oud burgermeesters woning gereserveerd. We keken onze ogen uit. De eigenaren wonen in het achterste gedeelte van het gebouw, dat dateert uit 1870. Gelukkig mochten wij van de eigenares er wat eerder in, zodat we meer tijd hebben voor een wandeling in de omgeving.

Het is inmiddels een rijksmonument en dat is niet voor niets. De B&B ligt dus aan de voorzijde. Na het beklimmen van een statige trap, kom je in een soort hal terecht. Links van de hal is de slaapkamer (vroeger de wachtruimte) en rechts van de hal de woonkamer, kitchenette en de badkamer (vroeger de ontvangstkamer). Muren en deuren met een hoogte van wel 3,5 tot 4 meter geven een authentieke uitstraling en de hal heeft een groot glas in lood raam. Alle ramen waren nog authentiek, dus enkel glas.

Onder de hoge trap heb je een smalle deur, waarvan wij de sleutel hadden. Die deur was vroeger de toegang voor landlopers naar het cachot. Op dit moment biedt dit een onderkomen van fietsen.  In 1870 en later was dit raadhuis van de gemeente Harenkarspel. Een merkwaardigheid voor Noord-Hollandse verhoudingen is dat de gemeente een naam draagt, die niet als plaatsnaam op de kaart is te vinden. Harenkarspel (vroeger Heerencarspel) telt vier dorpen, Waarland, Dirkshorn, Tuijtjenhorn en Klaverdijk.

Na wat boodschapjes gedaan te hebben, zijn we begonnen aan een korte wandeling en wel rond het meer van Dirkshorn. Een paar kilometer (45 min), daarna heerlijk genieten van dit mooi onderkomen.

 

Zaterdag 3 september

Na een heerlijk ontbijt, zijn we vertrokken naar Broekerveiling, ongeveer 12 minuten rijden vanuit Dirkshorn. Na geparkeerd te hebben op het parkeerterrein van winkelcentrum Broekerveiling zijn we lopen naar de veiling gegaan. Wij hadden vooraf gereserveerd met een korting bon van 50% van de Deka markt.

Wat ons opviel was na binnenkomst dat het kleinschalig is. Het programma bestond uit 3 delen: deel 1 is het buitengebeuren, deel 2 is de veiling en deel 3 is de vaartocht met de boot. Het eerste deel viel ons wat tegen. We hadden 5 kwartier daarvoor, maar na een half uur hadden we het wel bekeken, dat betekende dus lekker wat drinken op het terras (melk). Op naar deel 2: de veiling. Dat was een leuke activiteit. Er werd nagebootst (ook met kleding) hoe dit vroeger er aan toe ging. Je kon ook meedoen aan de veiling. Het belangrijkste van deze veiling is dat de aanbieders van groenten en fruit met hun boot door de veiling heen varen. De kopers konden dan met een veilingklok bieden op aangeboden groenten en fruit.

In de jaren negentig is de veiling gesloten, nadat de aanwezige eilandjes in de buurt (dat waren er duizenden) werden dichtgegooid tot grote weilanden. Dat betekende dat er ruilverkaveling moest plaats vinden. Maar dat betekende ook dat groente en fruit niet meer per water aangeleverd werd en dat betekende einde van de Broekerveiling. Daarna op naar deel 3: de rondleiding per boot. Vanuit de overheid is er circa 0,6 hectare overgebleven, zodat het nageslacht kon zien hoe dat vroeger ging. De kapitein van de boot gaf een plezierige rondleiding met veel grapjes. We hebben genoten.

Circa 14.00 op naar de auto en op weg naar Heemskerk. We hebben daar op 1 april ook overnacht, met diner en ontbijt. Echter dat was niet best. Het hotel heeft dit goed opgepakt en ons een herkansing gegeven voor eenzelfde arrangement.  We hebben genoten

 

Zondag 4 september

De volgende dag na een goed ontbijt vertrokken naar Almere, waar het havenfestival al 3 dagen gaande was. Wij waren geïnteresseerd in de botters die daar aanwezig waren. Daar aangekomen zijn we daar gaan informeren. We konden voor 5,00 pp een tocht met een botter maken (45 min). Wat was dit leuk mensen, een kapitein die goed uitleg gaf hoe alles werkte en hoe botters in het verleden werden ingezet. Na terugkomst zijn we nog een antiek/curiosa markt over gegaan, maar niets gekocht.

Het was tijd om terug te gaan naar huis. Op de heenweg hebben we de auto bij Frank en Diana neergezet (Frank had de auto een dag nodig) en zijn te voet naar huis gegaan. We hebben deze dag toch nog 8,5 km gelopen, geen gek resultaat met dit warme weer. Al met al een fijn lang weekend met veel leuke bezienswaardigheden.

 

Ans en Henk

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on