Image Alt

Blog

2023-03 Wolphaartsdijk Zeeland

Vrijdag 10 maart

Het gevoel van vakantie komt steeds dichterbij. Een ontbijt doen, daarna de auto inruimen, planten nog wat water geven, laatste wc ronde, en deur afsluiten en gaan.

Het regent en dat is wel jammer, maar we hebben goede poncho’s bij ons. Vlakbij ons vakantieadres hebben we in Goes een kringloopwinkel bezocht, daarna boodschappen gedaan en precies om 16.00 uur waren we bij ons onderkomen voor de aankomende week. Bijzonder was wel dat het de hele dag grauw, grijs en regen/sneeuw was en wat denk je? We komen bij het huis en de zon begint te schijnen, top heerlijk.

Het huis is van de familie Ootmen aan de veerweg in Wolphaartsdijk, een klein dorpje. Na een rondgang door de eigenaar en een kopje koffie voelden we ons al snel thuis. Wel besloten we niet meer naar buiten te gaan, ondanks het zonnetje kon het zo maar gaan regenen.

Een stuk geschiedenis: net als grote delen van Nederland werd ook Wolphaartsdijk getroffen door de watersnood van 1953. Veertien mensen kwamen om, vee verdronk, en de Oosterland-, Oud-Sabbinge-, Zuiderland- en Zuidvlietpolders liepen onder. Als gevolg van het Deltaplan werd onder meer de Zandkreek afgesloten. De Zandkreekdam werd op 1 oktober 1960 geopend. Noord-Beveland was geen eiland meer, en ook de veerdienst Wolphaartsdijk-Kortgene werd opgeheven. De Veerse Gatdam was gereed in 1961. Nu ligt ten noorden van Wolphaartsdijk het Veerse Meer.

Henk is nu bezig zijn kookkunsten te laten zien, ik zit te schrijven met het tv geluid op de achtergrond. Het gaat al lekker ruiken in de keuken, dus ik weet het nu al, het wordt genieten. Vanavond gaan we lekker voor de tv (50 inch en OLED J) zitten met een drankje en een hapje.

 

Zaterdag 11 maart

Lekkerontbijtje na een goede nachtrust. Goedemorgen. Henk heeft een wandelroute uitgestippeld. Dat wordt genieten. Het zonnetje schijnt volop. We moeten deze dag benutten, want volggens het weerbericht is het vandaag zon,  maar morgen weer niet, wel droog. Nog even de krant doorlezen, rugtas inpakken, wat fruit mee dan kunnen we gaan.

We hebben heerlijk gewandeld. We zijn naar het natuurgebied en duinreservaat Oranjezon geweest. We betaalden 1 euro pp, uiteraard geen probleem, het geld wordt goed besteed. We zijn via de duinen bij strandpaal 70 het strand op gegaan. We hebben 3,5 km langs het strand gelopen en bij strandpaal 72 weer terug de duinen in. Totale wandeling was 9 km. Het plaatsje Domburg ligt daar vlakbij, is toeristisch en hebben daar dan ook heerlijk een drankje en bitterballen genomen.  Het restaurant heette de Rode Leeuw (helaas waren de leeuwen grijs).

Daarna naar huis. We hebben een paar spelletjes Triominos gedaan, hapje, drankje, warm eten, tv kijken, wie doet je wat. Heerlijk, heerlijk, heerlijk.

 

Zondag 12 maart

Goedemorgen op deze zondag. Voor vandaag weer een wandeling gepland, maar natuurlijk eerst een lekkere douche en ontbijt. Ondertussen overleggen we wat te doen vandaag. Het eerste is het weer bekijken. Het ziet er wat grijs uit. Zolang het droog blijft, al is het grijs, gaan we erop uit en laat ik vanmiddag weten wat we gedaan hebben. Tot dan.

We zijn terug, jonge jonge wat een dag. Na het eten de auto in en ontdekken welke route Henk vandaag in petto had. Het was fris en grijs, maar wel droog.

We moesten eerst een half uur rijden, de lucht werd steeds blauwer. Op de lndweggetjes waar we reden zag het er erg mooi uit met de zon en blauwe lucht, echt een geluksmomentje. Het werd een wandeling zo mooi.

We waren in het plaatsje Veere. De stad Veere bereikt rond 1740 haar grootste bloei als handels- en vissersplaats. Omstreeks 1700 is het voorbij en er volgen lange jaren van armoede. Eind 19e eeuw ontdekken kunstenaars Veere.In 1961 wordt het Veerse Gat afgesloten en verliest Veere zijn verbinding met de zee. Tegenwoordig is Veere een geliefd oord voor recreanten en liefhebbes va watersport.

Wij zijn veel historische gebouwen tegengekomen. Zo is de Grote Kerk best een bijzonderheid. Deze kerk is in de 14e eeuw gebouwd en pas in 1521 voltooid. Dat kwam door geldgebrek. Dat zie je doordat de bovenkant van de kerk niet is afgebouwd zoals wij verwachten, maar vanuit een breed deel direct is afgetopt.

Zo ook de stenen beer, een verbinding tussen de zeedijk en de bolwerken, een bastion uit de tijd van Napoleon. We liepen door een gang met schietgaten om de vijand op afstand te kunnen houden.

Na 5 km vonden we een leuk tentje waar we ons trakteerden op warme chocolade met echte slagroom. Dat was lekker. We kijken nu al terug op 2 hle mooie dagen en zijn benieuwd hoe de week er verder uit ziet. Ja, conclusie, we hebben het geweldig en heel leuk naar onze zin.

 

Maandag 13 maart

We hebben heerlijk geslapen, nu een douche, eten en kijke of we ergens naar toe kunnen. Het waait als een tierelier en omdat dit een oud huis is, voel je van alles, hoor je van alles, maar vooral de wind, het gaat goed te keer. Het ene moment is de lucht grijs, het andere moment blauw,  maar we droog. We gaan richting Vlissingen, daar gaan we in ieder gevaloude gebouwen bekijken en nog veel meer, maar dat komt vanmiddag, tot dan.

We zijn weer teug. Niet veel km gewandeld, maar dat was zeker geen gemis. We zijn naar Vlissingen gereden en heerlijk, nou ja heerlijk, uitgewaaid bij Michiel de Ruyter aan de haven. Daarna een stadwandeling gedaan. Het mooi daarvan was de verhalen die bij die gebouwen hoorden. Wil je ook dit lopen, kijk dan op de app van de ANWB,  daar heet deze wandelroute “Monumentenroute Vlissingen”. In de haven lag een mijnenveger die gebouwd was in 1952, helemaal van hout. Tegenwoordig is ddat een museum. We zijn het schip van binnen gaan kijken en met behulp van een vrijwilliger kregen wij een mooie rondleiding met de mooiste verhalen.

Dit schip deed in 1952 dienst als mijnenveger voor magnetische mijnen. Dat was dan ook de reden dat het schip van hout was. Er zijn er 126 van gebouwd (in Amerika), maar er zijn er nog 4 van overgebleven, waarvan er 1 in ons kikkerlandje dat volledig wordt onderhouden door vrijwilligers.  Dat doen ze goed. We zijn ongeveer 1,5 uur binnen geweest en de vrijwilliger een kruisverhoor gegeven J.

Daarna in de auto en terug naar ons verblijf. Ik zeg, weer een prachtige dag met veel, heel veel wind en ook veel zon. We hebben genoten en tot morgen.

 

Dinsdag 14 maart

Goed uitgerust van gisteren en de dagen ervoor. Vandaag misschien een korte wandeling. Het weer werkt niet echt mee, maar we gaan toch kijken of we een paar kilometer kunnen lopen.  Eerst douchen, eten en dan zien we wel. We gaan naar Goes. Mocht het regenen, dan zijn we ook zo weer terug. Tot vanmiddag.

Het is zo gelopen als we dachten. Het weer werkte niet mee, dus besloten we wat boodschappen te doen, koffiedrinken bij de Hema en weer naar hui te gaan. O ja, we waren de ANWB winkel nog in om een gebreide muts voor Henk te kopen (50% korting).

Eenmaal thuis, hebben we de sjoelbak gepakt en 10 spelletjes gedaan. Verder hadden we een Triominos spel op de kop kunnen tikken bij de kringloop in Goes. Zelf hadden we er ook een meegenomen. We hebben ze bij elkaar gedaan en daardoor werd dat spel ook 2x zo lang in tijd en een groter speelomvang op tafel. Was even wennen, maar het viel niet tegen. De avond weer verder voor ons en tot morgen.

 

Woensdag 15 maart

Vanmorgen vroeg ui bed. Het zonnetje schijnt al dus ja veel beter dan gisteren. We zijn er snel uit. Het wordt vandaag een wandeling van ongeveer 10 km. Henk heeft een mooie wandeling van de ANWB uitgezocht. Eerst maar een kop thee, douchen, eten en jassen aan, in deze volgorde. Ik ben heel benieuwd waar we naar toe gaan.

In de tijd dat we samen wandelen heeft Henk mij vaak verrast met prachtige uitjes. We hebben dan ok heel wat kilometers onder de voeten gehad. De een nog mooier dan de ander. Vnadaag wordt het zeker weten ook een mooie. We gaan het zien. Nu nog een sanitaire stop daarna gaan met die banaan. Tot vanmiddag.

Hier zijn we weer, wat een wandeling was it, fantastisch zo door het vlakke land. Je zou denken daar is niets aan, maar ik kan beamen dat je van alles tegen komt onderweg. We liepen in het gebied van de Bloemendijken. Deze bloemendijken zijn ontstaan door aanleg van mensen, maar door overstromingen is daar een mooie vegetatie ontstaan. Vele bloemen, planten en kruiden vestigen zich tegen de dijken aan. Dat geeft stevigheid, maar lokt ook de vele vogels, bijen etc. Dus de kringloop doet daar goed zijn best. De dijken staan ongeveer 6 tot 7 km hoogte ten opzichten van het argrarisch land.

Wat we niet zagen waren de koeien en kippen, maar wel 2 zwijntjes. Dus als het over CO2 vermindering gaat voor boeren, is in deze streek niet zoveel aan de hand, of toch wel? We zagen wel 2 hangbuikzwijntjes. Het leek in ieder geval wel een zondag, zo rustig.

We kwamen een stuk dijk tegen waarin honderden paaltjes voor bomen stonden. Elk paaltje bevatte een naam van een kind, een gedicht en geboortejaar en overlijdensjaar. Na even uitzoeken bleek dat deze bomen door ouders zijn geadopteerd waarvan hun kind overleden is door een stofwisselingsziekte. We kwamen leeftijden tegen van 2 maanden tot 27 jaar. Adembenemend en indrukwekkend te zien. Je wordt gelijk met je beide voeten aan de grond gezet, we staan er niet bij stil, maar die ouders hebben veel meegemaakt.

Wat we ook zagen waren wat mannen die naar een electrapaal of zo liepen met zijl die ze op de grond open vouwden. We waren nieuwsgierig en Henk vroeg at ze gingen doen. Blijkt dat ze 20 van deze electra palen moesten stralen en opnieuw schilderen. Dat betekende klimmen tot aan de nok. Je moet zeker geen hoogtevrees hebben, jeetje, later zagen we ze inderdaad op vele tientallen meters hoogte hangen. Omdat we alleen met akkerbouw te maken hadden, stelden wij een vraag aan 2 mannen over wat zij aan het doen waren. We hoorden geknip en zagen dat zij met de hand boomtakken aan het inkorten waren (electrisch). Ik dacht eerst dat het druivenranken waren, maar Henk had toch gelijk, het waren appelbomen. Dat was dus 1-0 voor Henk. Al met al een prachtige route van 12 km.

Nu is het tijd voor relaxen met een hapje en een drankje. Tjonge, wat vliegt de tijd.Morgen alweer donderdag. Dan maken we nog een wandeling, alleen niet zo veel kms, tot dan.

 

Donderdag 16 maart

Het is onze laatste dag van de vakantie. We hebben dit keer even lekker niets gedaan. Lekker zitten lezen, nadenken over hoe de volgende vakanties gaan worden. Om 18.00 hebben we afgesproken in het restaurant Het Veerse Meer van Fletcher, 8 minuten rijden van ons vandaan. Dit was een goede keuze. We hadden 2 vouchers van de postcodeloterij. Op het menu stond:
Voorgerecht: brocolli soep, eendenborst met frambozesaus en kappertjes ter grootte van een olijf
Hoofdgerecht: kalfstournedos met seizoensgroenten, gebakken zoete aardappelen en zeebaars
Nagerecht: brownie, crumble, kletskop, ijs, frambozentaart, bramen en bessen.

 

Onze vakantie zit er op, tot een volgende keer.

Ans en Henk

 

  

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on