s

Blog

februari 2022 Alteveer, B&B De Porrepoele

Aan het einde van corona weer een lekker weekend weg. We zijn nu al in veel uithoeken van Nederland geweest, maar dit keer is Oost Groningen (tegen de Duitse grens) aan de beurt en wel in Alteveer.

Het heeft de laatste dagen enorm veel geregend en wij hebben veel zin om er weer een weekend erop uit te trekken. Velen weten dat we elke maand een weekend ergens gaan wandelen waar we nog niet zijn geweest. Dit keer zijn we in de gemeente Westerwolde en wel in Alteveer. Een paar maanden geleden hebben we een uniek plekje gevonden bij B&B De Porrepoele.

Vrijdag zijn we ongeveer 10.30 vertrokken. De brandstofprijzen zijn giga hoog en dat betekende voor ons dat we zo zuinig mogelijk moeten rijden. Dus …. continue op zoek naar vrachtwagens waar we achter kunnen rijden. Dat betekent dus gemiddeld 10% minder brandstofkosten. Dus op pad en zoeken naar “slachtoffers” in de vorm van vrachtwagens. Dat is dit keer redelijk gelukt.

Onze eerste bestemming is het dorpje “Dorpen”  net over de grens in Duitsland. We hadden dit keer geen proviand bij ons  en waren dit van plan in te kopen bij Lidl in Duitsland. Dat betekende ook dat  we goedkoop konden tanken met 0,24 cent korting. Op een tank betekende dat toch 7,50 minder. Daarna snel naar Lidl om voor het weekend en thuis inkopen te doen. In eerste instantie wilden we nog wat drinken op een terras, maar daar was het weer niet naar. Dat betekende rechtstreeks naar de B&B.

Toen we op locatie waren hadden we het idee: wat wijds allemaal, maar dat is logisch in Groningen. Henk belde aan en de  eigenaresse Geerte kwam naar buiten. Na een korte kennismaking werden we rondgeleid in de B&B. In eerste instantie dachten we wat klein. Het was een soort studio, maar na een uurtje aanwezig te zijn kwamen we er achter dat aan niets ontbrak. Er was van alles. Van koffiepads, thee, blikjes worst, kruiden en nog veel meer tot en met een badjas en de vele handdoeken. In eerste instantie lekker een drankje genomen (port en vieux cola) en daarna naar buiten om de omgeving te verkennen. Wat een weids uitblik naar alle kanten,  maar dat kan ook niet anders in Oost-Groningen.

Geerte van het B&B is een echte kok (zo heb ik begrepen) en wilde graag voor ons het ontbijt en diner maken, maar Henk is ook een “hobby kok”, dus dat was niet nodig. Maar dit keer heeft Henk zijn eer laten varen, want we  hadden nog een restant chinees eten bewaard en meegenomen. Dat was dus makkelijk, niet cullinair, maar wel simpel en makkelijk.

Helaas was er geen televisie aanwezig, maar wel een goede internet verbinding. Dus geen probleem,  via de tabblads konden we toch nog tv kijken. Als echte KPN’r moest ik toegeven dat het realtime tv kijken via Ziggo een betere kwaliteit was dan KPN. Helaas, maar waar.

De volgende ochtend een heerlijk ontbijt, dus een goed gevulde maag zijn we na een krantje gelezen te hebben op stap gegaan. Henk had 3 wandelingen uitgezocht. Samen hebben we de beste daaruit gezocht. Een wandeling van 12,8 km. Na 16 minuten rijden hebben we de auto geparkeerd en zijn gestart met de wandeling. Na ongeveer 7 km kwamen we in een bos omgeving. Dat is natuurlijk hartstikke mooi voor ons, echter in het bos kwamen we veel barricades tegen van volgelopen paden met water en gevallen bomen. Dat hindert ons natuurlijk niet. Via omwegen en drassige gebieden kwamen we een aardig eind, maar plotseling werd dit te hefitg en moesten we over boomstammen  gaan lopen om een afstand te kunnen overbruggen. Op een gegeven moment werd dit te heftig en dachten we niet verder te kunnen. Dus na kort beraad besloten we terug te keren.

Na ongeveer een half uur  kwamen we terug bij de auto. Toch nog 10  km gelopen, dus niet mis. Daarna op zoek naar een etablissement voor een drankje, maar dat is  makkelijker dan gezegd. Het is niet geluikt, omdat het gewoon niets was, dus op weg naar het huisje. Daar heerlijk genoten van drankjes en heerlijke hapjes. In de avond lekker kijken naar de tv en een film (Transporter 2) via de tabblad en daarna naar bed.

Vooraf hebben we nog een leuke route gemaakt via Route.nl. En nu startend vanuit een etablissement en daarom heen een leuke wandeling geprogrammeerd. Dus morgen moet een drankje wel gaan lukken. Nu naar bed en tot morgen.

 

 

 

Daar zijn we weer na een fijne nachtrust. We hebben tot nu toe altijd het geluk gehad in goede bedden te slapen op onze uitjes, dat is altijd lekker wakker worden. We gaan zo ontbijten daarna tassen inpakken en pleite haha. Gisteren hadden we al een route gemaakt om vandaag te gaan lopen, we zijn dan ook benieuwd of het echt een leuke route gaat worden, maar we hebben er inmiddels al aardig wat gelopen, dus dat gaat zeker lukken. We gaan nu wat eten en ik kom terug als we de route gemaakt hebben om te vertellen hoe we het vonden.

Zoals beloofd zijn we net binnen en schuif ik achter het toetsenbord om te vertellen hoe we de route vonden. In het kort en om snel klaar te zijn, kan ik melden dat we deze rit leuker vonden dan gisteren. Zo snel maak ik me er natuurlijk niet vanaf. Ik zal netjes bij het begin beginnen. We moesten wel met de auto naar het startpunt. De rit duurde ongeveer 8 minuten. Niet ver, maar te ver om bij de route te rekenen. Het leek een gewone boerderij omdat aan de buitenkant niet te zien was dat er een restaurant binnen was. Dit restaurant is wel om 18.00 gesloten en is alleen gebaseerd op de toerist die overdag uitstapjes maakt te voet of met de fiets. Dat betekent dus voor onshet beste. Het heet “Gasterij Natuurlijk Smeerling”.

Buiten mocht je niet parkeren, het is een beschermd dorpsgezicht en dat betekent, dat er aan de buitenkant niet te zien mag zijn dat er wat gegeten en gedronken kan worden. In ieder geval parkeerde we dichtbij en zijn vanaf daar met de route begonnen. Het bleek een door Natuurmonumenten onderhouden streek te zijn genaamd ” De Ruiten Aa”, genaamd naar het riviertje die daar doorheen liep. We waren nog geen minuut onderweg en riepen bijna in koor dat dit een mooiere wandeling zou worden dan gisteren. Dat is het ook geworden.

Onderweg kwamen we paaltjes tegen met een QR code. We liepen voor een gedeelte op de route van “Aaltje”. Zon 20 jaar geleden heeft men bij de sloop van een boerderij veel aantekeningen gevonden in de vorm van een boekje van een 12-jarig meisje genaamd “Aaltje”. Met deze aantekeningen is een route gemaakt. Met de QR code op elk paaltje werden delen uit de aantekeningen van “Aaltje” verteld. Leuk en interessant om di te mogen mee maken.

Er was van alles te zien, mooi landschap een klein beetje bos waar we ook waterpartijen hadden waar we doorheen moesten zien te komen, heerlijk allemaal. Na een 6 kilometer of zo waren we weer in de buurt van de auto en daardoor ook bij het restaurantje. Onderweg zijn we heel weinig mensen tegengekomen, nou die zaten hier haha heerlijk buiten in de zon. Wij zochten ook een plaats en hebben een heerlijk drankje genomen en een borrelplankje met lekkere verse kaas en worst van de omliggende boeren. Dat was te merken wat een heerlijke smaken bij elkaar. We hebben ervan genoten.

De bedoeling was om nog een stukje te gaan lopen maar besloten naar huis te gaan en in de tuin te gaan zitten om verder te gaan met een lekker drankje en lekkers. Helaas was het te fris en besloten binnen al dat lekkers te gaan nuttigen. Zodoende kon ik nu direct het 2de verhaaltje maken van dit weekend en is het klaar en kunnen we terugkijken hoe het was. In 1 woord een geweldig weekend, nou ja oke in een paar woorden dan. Henk heeft weer mooie foto’s gemaakt die komen zeker terug op onze site. Voor nu was dit het weer tot de volgende keer in “Vakantiehuis aan de heuvel” in Meldersloo in Noord Limburg,  dan horen jullie ons weer. Tot dan

 

 

 

 

 

Comments

  • Yvonne
    februari 27, 2022

    Jullie zijn echt aan het genieten. Heerlijk 😊

    reply

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on