s

Blog

Juli 2020 – Dagje Hard en Ziel, Neeltje Jans en Middelburg

Ongelofelijk, een overwachtse dag naar Paskal van Blöf in zijn eetgelegenheid Hard en Ziel, MIddelburg en Neeltje Jans. Wat is deze combinatie leuk, zeker omdat het voor mij (Henk) een verrassing was om de keuken te zien van één van onze beste zangers in Nederland en daarvan een gesigneerd boek te ontvangen. Wil je meer weten, lees dan dit verhaal.

 

Vandaag gaan we een rit maken naar Zeeland – Middelburg. Het wordt een speciale rit, omdat we een afspraak hebben gemaakt in het “restaurant” Hard en Ziel.

De Heenreis

Zoals altijd is de voorpret natuurlijk al leuk, dus ontbijtje en op weg. Uiteindelijk werd het natuurlijk meer dan alleen het restaurant. Henk had allang weer wat leuks in gedachten. We maakten een stop bij Neeltje Jans en hebben daar de dijk een stukje afgelopen. Nou ja aflopen?

Er stond windracht 5 en we moesten alle zeilen bijzetten om overeind te blijven. Wat een wind zeg, maar wat een belevenis. Geweldig was het. Henk heeft een paar mooie foto’s gemaakt en ook wat filmpjes. Niet te verstaan wat er gezegd werd door de wind, maar o zo leuk. Wat mij opviel was dat de windmolens behoorlijk, wat heet behoorlijk, groot waren en een aardig geluid voorbrachten. Je zal er maar naast of in de buurt wonen, dan wordt dat niet slapen, wat een kabaal.

Ik vond het allemaal geweldig. We besloten naar de waterkering te lopen en alles even van dichtbij te bekijken. Ik moet je zeggen dat is een prachtig stukje kennis en nog veel meer van wat men daar neergezet heeft. Ik was best wel onder de indruk. Was er nooit eerder geweest. Toen we alles bekeken hadden ging het richting auto en op naar Middelburg.

Middeldburg

Daar aangekomen was de volgende verrassing er weer. Henk had kaarten voor het Zeeuws museum geregeld, dat gevestigd was in een prachtig oud gebouw, een abdij. Het foto toestel heeft zoals altijd weer overuren gedraaid (ha ha) om de mooie gebouwen vast te leggen. In het kader van Corona stond er buiten het museum een beveiliger (keurig in het zwart) die de bezoekers binnen liet op gepaste afstand. Binnen het museum waren er pijlen aangebracht voor de looproute. Prima geregeld en het was niet druk, dus voor ons helemaal goed. We hadden gedacht een tijdje door te brengen daar, maar dat viel tegen en veel vroeger dan gepland stonden we weer buiten en moesten we aan elkaar kwijt dat het heel erg tegen viel. Gelegen in een prachtig gebouw, denkend dat er veel moois te zien was, was dat voor ons niet echt het geval. Jammer maar helaas. Omdat het nog te voeg was naar Hard en Ziel te gaan, gingen we voor het eerst in maanden wat drinken. Ik vond het wel wat eng nog, want het was best druk overal. We vonden een leuk, maar minuscuul plekje binnen. Het was misschien breed 1 meter en lang ook 1 meter. Er konden net 2 stoeltjes en een mini tafeltje staan. Moet je je voorstellen voor het eerst weer wat drinken ergens en dan nog gaan zitten waar niemand zou willen zitten, maar wij wel. Lekker veilig en nergens last van. Genoten hebben we dat mag ik wel zeggen.

Streedfood bistro Hard en Ziel

Het was veel te vroeg om naar de eetgelegenheid Hard en Ziel te gaan, maar we dachten laten we kijken waar het is dan vragen we wel of we wat eerder mogen komen. Zo gezegd zo gedaan. We stonden 10 minuten later voor de deur en direct kwam iemand naar buiten. Bleek later Aniek te zijn, waar ik een aantal weken geleden contact mee had gehad.

We mochten naar binnen, dat was fijn anders moesten we nog 2 uur wachten. We vonden het echt leuk binnen. Het was zo anders dan anders, maar o zo leuk. We hebben later een filmpje gemaakt van het interieur, fantastisch.

Wat een leuke mensen, niet alleen Aniek, maar ook de mensen van de keuken. Gewoon no nonsens lekker aan de bar eten, goed gevulde borden met patat en nog andere lekkere dingen, heerlijk.

Nu het verhaal waar het eigenlijk om gaat. Te leuk om niet te melden. Ik had Paskal van Blöf bij Beau gezien. Hij sprak over een kookboek dat hij met de kok van deze streedfood en bistro (Edwin) en beider vrouwen hadden gemaakt. Toen hij vertelde dat hij ook een hobbykok was, kwam bij mij direct het idee om het kookboek aan te schaffen voor Henk. Hij is een fantastische hobbykok, echt de lekkerste dingen komen voorbij als hij heeft gekookt. Ik ben dus heel stiekem bezig geweest het boek te bestellen, maar het was het toch niet helemaal en daarom ging ik op zoek naar de eetgelegenheid waar Paskal het over had in Zeeland, Ik kwam uit bij Hard en Ziel in Middelburg en daar wilde ik heen. Toen kwam Aniek in beeld. Haar heb ik benaderd via de mail en kreeg een heel leuk mailtje terug. Daar werd ik superblij van en als een spion liep ik door het huis om maar niets te laten merken aan Henk. Hij vertelt nu het verhaal van hoe hij dit heeft ervaren.

De ervaring van Henk

Tot op het laatste moment was dit een verrassing. Ik ben een hobbykok die graag lekker eten klaar maakt, waarbij de essentie nog niet eens zo ligt op de kwaliteit van het eten, maar ik leg de nadruk op de sfeerbeleving die mijn gasten krijgen. Al is de maaltijd nog zo lekker, zonder sfeerbeleving smaakt het nergens naar.

Zo was ik zeker nieuwsgierig hoe dit nu bij Hard en Ziel op mij overkwam. Ik kwam binnen en in eerste instantie dacht ik, ik weet het niet, maar nog geen minuut later voelde ik mij thuis. Lekker ongedwongen, gezellig, een leuke Aniek, al deze sfeerbepalers zorgden ervoor dat wij daar heerlijk hebben gegeten. Een compliment voor de menukaart: gelukkig geen overdadige hoeveelheid een keuzen, maar een beperkte keuze. Dat zorgt er voor dat de “keuken” zich kan oriënteren op goede kwaliteit en voor de gasten komt dit positief over (althans, dat is mijn gevoel altijd}.

We hebben gekozen voor een uitgebreide borrelhap, dat wil zeggen een goed gevulde plank met heel veel lekkere zaken zoals garnalen, diverse worsten, sate, brood met smeersels en nog veel meer. We hebben hier enorm van genoten.  Het is dan niet echt een restaurant, maar voor mij heeft Paskal met zijn bistro een 8,8 gehaald. Paskal, je bent een kanjer. Ik ga zeker je boek doornemen en de gerechten die het uitproberen waard zijn voor mij maken en uit serveren bij vrienden en familie.

Een verzoekje aan Paskal

Paskal, ik hoop dat je onze blog leest. Als dat zo is, zou jij mij jouw lievelingsgerecht uit je boek, of zelfs misschien niet uit je boek, willen vertellen. Dat zal ik dat zeker gaan uitproberen en jou het resultaat mailen. Dank je wel voor je ambitie, samen met Edwin in de kokswereld en dat je dit wilt vertellen aan de Nederlanders die dit graag lezen.

Hoe leuk is dit te lezen. In ieder geval wilden we wat eten en het werd de verrassing van de kok. Daar hadden we zin in, terwijl we niet wisten wat het ging worden. Het werd dan ook een “eet” avontuur. We werden verrast met een plank vol lekkere hapjes, een heerlijk warm broodje met smeersels we hebben gesmuld.

Al met al was dit een ervaring die we niet hadden willen missen en reden daar graag de kilometers voor. Wat ik heel aardig vind van Aniek is dat ze aan Paskal alsnog een opdracht gaat vragen voor Henk. Dat is nou precies waar ik op hoop, want daar weet en wist Henk helemaal niets van.

Nu snel de auto in nagenieten van deze dag en naar huis. De volgende reis staat alweer gepland dus we horen elkaar snel weer

Groetjes van Henk en Ans

 

 

 

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on