2021-09 Bakhuis ’t Oude Klooster in Montfoort en kasteel de Haar
Deze maand is het de beurt aan een B&B in Montfoort. Een keer langsrijden en zeggen, hier willen wij de omgeving wel verkennen. Dat is dan ook gebeurd met een bezoekje aan kasteel De Haar in Haarzuilens.
Het zijn dit keer maar 2 dagen, dus 1 nachtje slapen. Ondanks de 2 dagen hebben we het enorm naar ons zin gehad. Ans heeft last van haar voet, dus we gaan dit keer niet wandelen.
We vertrokken op zaterdagochtend, nadat we Snowy bij Hans hadden afgeleverd. Daarna op weg naar Kasteel de Haar in het pittoreske plaatsje Haarzuilens. Henk had de entreekaartjes al online gereserveerd. We konden hier gratis naar toe vanuit de Bankgiroloterij dat tegenwoordig Vriendenloterij heet. Na 40 minuten kwamen we daar aan. Ik was er al een keer geweest, in de tuinen van Kasteel de Haar, maar niet in het kasteel zelf. De entree was overweldigend. Het begon al in de tuin. Na een uurtje gingen we het kasteel zelf in. Je weet niet wat je ziet. Ongelofelijk dat dit in Nederland bestaat en nog erger, het is niet meer dan 40 km van je huisadres vandaan. In het kasteel waren ook weer vrijwilligers aanwezig dit je van alles konden vertellen.
Binnen enkele generaties zijn er vijftien takken Van Zuylen, verspreid over de hele provincie. In de loop van de vijftiende eeuw bezetten de talrijke leden van de familie allerlei sleutelposities op ambtelijk en militair terrein in het Sticht van Utrecht. De meeste van de vijftien takken sterven uit, behalve de tak Van Zuylens, die het kleine Kasteel Nijevelt in Vleuten in bezit heeft. De katholieke tak verhuist naar de Zuidelijke Nederlanden. Uit deze linie (lijn) van de familie stamt baron Etienne, die het kasteel eeuwen later weer zou laten herbouwen.
Het nageslacht van Josyna van de Haar en Dirk van Zuylen sterft uit in de 17e eeuw, waardoor het kasteel vererft op de Zuid-Nederlandse familie Van Stembor. Een dochter Antonia van Stembor huwt echter Rudolf van Zuylen van Nijevelt. Wanneer hun zoon Anthony in 1801 kinderloos sterft, wordt De Haar nagelaten aan een verre neef wiens kleinzoon baron Etienne zou worden: de herbouwer van het kasteel. In deze tijd wordt het kasteel niet bewoond en vervalt het tot een ruïne.
In 1887 trouwt baron Etienne met de steenrijke Franse barones Hélène de Rothschild. Hij ontmoet zijn toekomstige vrouw op een ‘bal-masqué’ in Parijs, waar hij verkleed als Hercules een onvergetelijke indruk op haar maakt. Ondanks het feit dat beide families tegen het huwelijk zijn, is met deze ontmoeting het lot van De Haar bezegeld. De droom van de baron kan worden verwezenlijkt: het laten herbouwen van het familiekasteel als eerbetoon aan zijn roemrijke voorvaderen.
De baron en barones houden zich niet alleen bezig met de architectuur, maar ook met de inrichting van het kasteel. Samen met zijn vrouw maakt de baron grote reizen. Een daarvan voert hen aan het begin van de vorige eeuw naar het Midden en Verre Oosten. Van deze reis brengen zij allerlei kostbaarheden mee, waaronder veel antiek Chinees en Japans keramiek. Van internationaal befaamde antiquairs worden ook kunstvoorwerpen aangekocht.
De laatste nazaat van de familie heeft dit geschonken aan de stichting voor 1 euro, in ruil daarvoor mag hij jaarlijks in februari gebruik maken van een onderdeel van het kasteel. In februari 2022 wordt ook dit gedeelte eenmalig voor het publiek vrij gegeven. Door de stichting wordt alles goed onderhouden. De inkomsten voor de stichting zijn de entreegelden en opbrengsten uit de Vriendenloterij. Daarnaast zijn er 300 vrijwilligers werkzaam in en om het kasteel.
We hebben 4 uurtjes verbleven in de mooie verblijf en het werd tijd om op pad te gaan naar ons Bed & Breakfast in Montfoort. Hier zat een heel verhaal aan vast. In eerste instantie hadden we via Albert Heijn een voucher voor 29,95 gekocht voor een overnachting van 2 personen bij Fletcher hotels. Het dichts bij was hotel Nieuwegein. Zodra ik wilde boeken, kwam ik era chter dat er 72 euro aan bijkomende kosten bijkwamen. We hebben ons verlies maar genomen en zijn op zoek gegaan naar een alternatief.
We kwamen terecht in een B&B genaamd “Bakhuis het Oude Klooster”. Wat was dat een heerlijk onderkomen. Het is een voormalig koeienstal met aangrenzende woning. Alles was herbouwd naar een moderne B&B. Een ruime kamer met een gezellig zitje en uitzicht over de weilanden. Er waren in totaal 6 kamers en een gezamenlijke ruimte waar het ontbijt werd gereserveerd. Je kon de hele dag door heerlijke bonenkoffie of thee pakken. De zaterdagmiddag hebben we nog heerlijk buiten vertoefd met uitkijk over de weilanden.
Het diner hebben we wel bij hotel Fletcher in Nieuwegein genoten. Ook dat was even afwachten wat dat zou worden. We gingen daar naar toe met een bon uit de agenda van de Postcodeloterij. Voor 14,50 p.p. een 3 gangendiner. Je kon er bijna niets van verwachten, maar het tegengestelde was waar.
De volgende ochtend een voortreffelijk ontbijt met verse sinaasappelsap en kaas van de boerderij. We hebben genoten en konden een plastic zakje pakken om wat we niet hadden gegeven mee te nemen. We hebben een heerlijk weekend gehad.
Ans en Henk